#detox, #superfood, #vitamins

თავისუფალი რადიკალები – გაფრთხილებული ნიშნავს შეიარაღებულს! ანუ ანტიოქსიდანტები დამხმარედ

 

!!! მარტივად რომ ვთქვათ, თავისუფალი რადიკალები –

 წარმოადგენენ ძალიან აქტიურ მოლეკულებს, რომლებსად აქვთ ელექტრონებისთვის თავისუფალი ადგილი, და ისინი ცდილობენ ამ ადგილის შევსებას, სხვა მოლეკულებისგან ელექტრონების წართმევით. თავისუფალი ადგილის შევსებისთავნავე ის ხდება უსაფრთხო, მაგრამ თავისი „ბინძური“ საქმე მან უკვე გააკეთა.  მოლეკულა, ელექტრონის წართმევის შემდეგ გარდაიქმნება თავისუფალ  რადიკალად და იწყებს, ისევე როგორც წინა, მოკლებული ელექტრონის საჭიროების შევსებას.

თავისუფალი რადიკალი მოლეკულები მუდმივად იქმნებიან ადამიანის ორგანიზმში მრავალი ჟანგვა-აღდგენის პროცესების შედეგად, რომელიც მიმართულია ყველა ორგანოს და სისტემის ნორმალურ ფუნქციონირებაზე.

✔️ბუნებრივ პირობებში, თავისუფალი რადიკალების ოდენობა მცირეა, და მათი პათოლოგიური ზეგავლენა ორგანიზმის უჯრედებზე ჩახშობილია ანტიოქსიდანტებით (საკვების მიღებისას, რომელიც შეიცავს ამ ნივთიერებებს).

➡️თუმცა, ნივთიერებათა ცვლის დარღვევისას, ტოქსიკური ნივთიერებების ზემოქმედებისას ანტიოქსიდანტების დაცვა სუსტდება, ირღვევა ბალანსი უჯრედის შიგნით და თავისუფალი რადიკალების ოდენობა ძალიან იზრდება.

⛔️დადასტურებულია, რომ სწორედ თავისუფალი რადიკალების დიდი ოდენობა წარმოადგენს მრავალი დაავადების საწყის ეტაპს მარტივი ხველებიდან კიბომდე. ორგანიზმში ხდება დარღვევა, ვითარდება ანთებითი პროცესი, ათეროსკლეროზი, ირღვევა კუჭ-ნაწვალის ტრაქტის მუშაობა, წარმოიშობა ავთვისებიანი წარმონაქმნები, გულის დაავადებები და ა.შ.

‼️თავისუფალ რადიკალებთან ბრძოლაში დიდ როლს თამაშობს ჩვენი იმუნიტეტი. იმუნიტეტის დაქვეითებასთან და თავისუფალი რადიკალების ზეგავლენასთან დაკავშირებულია დაბერების ნიშნების გამოჩენა: კუნთების და ჩონჩხის შესუსტება, კანის ელასტიურობის დაკარგვა, გრძნობის ორგანოების ფუნქციონირების შესუსტება –  სმენა და ხედვა, და ასევე, სხვადასხვა ფსიქიკური პროცესების დარღვევა .

❗️თავისუფალი რადიკალები მუდმივად ესხმიან თავს ჩვენი ორგანიზმის უჯრედებს. და უჯრედები აქტიურად ეწინააღმდეგებიან ამ შემოტევას. მაგრამ, თუ მავნე მოლეკულამ შეძლო და შეაღწია უჯრედულ გარსში და მიაღწია დნმ-მდე, ამან შეიძლება გამოიწვიოს შეუქცევადი ცვლილებები, რომლებიც კიბოს განვითარებას უწყობენ ხელს.

⛔ საიდან ჩნდებიან თავისუფალი რადიკალები?
მზის ულტრაიისფერი გამოსხივება, მეგაპოლისის ქუჩები მანქანების გაზების ამონაბოლქვით, მოწევა, სტრესი და არასწორი კვება ( ტრანს ცხიმები, დამუშავებული საკვები, მარტივი ნახშირწყლების და ცილების სიჭარბე) იწვევს თავისუფალი რადიკალების გააქტივებას, რაც ხელს უწყობს ნაადრევ დაბერებას და იმუნიტეტის დაქვეითებას. ანტიოქსიდანტები ანეიტრალებენ მავნე თავისუფალ რადიკალებს და ანელებენ დაბერების პროცესს.

ამიტომ ორგანიზმის დაცვა თავისუფალი რადიკალებისგან სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია.

❤ანტიოქსიდანტები

ანტიოქსიდანტები – არის ნივთიერებები, უმეტესად კი – ვიტამინები, რომლებიც წმინდავენ ორგანიზმს მავნებელი მოლეკულებისგან, როგორიცაა თავისუფალი რადიკალები. ისინი ანეიტრალებენ თავისუფალი რადიკალების ზემოქმედებას, აძლევენ თავის ელექტრონს, ხდიან უსაფრთხოს. თავის მხრივ, ანტიოქსიდანტები ხდებიან თავისუფალი რადიკალები, მაგრამ ძალიან სუსტები, და ჩვენ ორგანიზმს ზიანს არ აყანებენ.

თუ გადავთარგმნით ლათინურიდან, «anti» – არის «წინააღმდეგ», «оxys» – არის «მჟავე», ანუ ანტიოქსიდანტი, პირდაპირი გაგებით, – არის «მჟავის წინააღმდეგი».

შეიძლება ითქვას, რომ ანტიოქსიდანტები – ჩვენი ორგანიზმის ეკოლოგიური დესანტია. ესენია «С», «Е», A ვიტამინები,ლუპეინი, ლიკოპენი, ზოგიერთი ამინომჟავების კოპლექსი, მიკროელემენტი სელენი, და ასევე ზოგირთი მცენარის ექსტრაქტი.

ანტიოქსიდანტების ძირითადი წყაროები – მცენარეული წარმოშობის პროდუქტები. ეს არის ხილი, ბოსტნეული, მწვანილი, მწვანე ჩაი და ბევრი სხვა. ამის გარდა, ეს პროდუქტები შეიცავენ ვიტამინების, მინერალების და სხვა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების  უზარმაზარ სპექტრს, რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ორგანიზმის ნორმალური მდგომარეობის შენარჩუნებისთვის. შეავსეთ თქვენი რაციონი ამ პროდუქტებით, და თქვენ დიდხანს შეინარჩუნებთ ახალგაზრდობას და ჯანმრთელობას

🍊🍉🍓🍆🍅

✅ როგორც ვიტამინი A, ასევე მისგან წარმოქმნილი რიტინული მჟავა განკუთვნილია დაიცვან ორგანიზმი გარშემოხვეული კანცეროჰენული გავლენისგან.
კაროტინის დამსახურებით, რომელიც წარმოიქმნება A  ვიტამინისგან, ადამიანი გამოიყურება ახალგაზრდათ. ამერიკელმა მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ კაროტინით მდიდარი საკვები გვიცავს კიბოსგან. კაროტინის დიდ ოდენობას შეიცავენ მკვეთრი ფერების ხილი და ბოსტნეული.

თუ A ვიტამინის ოდენობა ორგანიზმში საკმარისია, კანი გამოიყურება ჯანსარად და გლუვად, სისხლძარღვები ინარჩუნებენ თავის ელასტიურობას, რადგან ეს ვიტამინი აფერხებს სისხლძარღვებში ბალთების წარმოქმნას.

ვიტამინი Е ანელებს ლიპიდების (ცხიმების) დაჟანგვას და აფერხებს თავისუფალი რადიკალების ზრდას, რომლებიც ანადგურებენ უჯრედებს, ხელს უშლის თრომბების წარმოქმნას, აქვს ანტიკანცეროჰენული ეფექტი, აძლიერებს იმუნიტეტს. ვიტამინი Е დეფიციტის დროს ხდება ცხიმების ცვლის დარღვევა. მაგალითად, ასაკობრივი ლაქები ხელებზე ცხიმოვანი მჟავების განადგურების ნიშანია. ვიტამინი Е ეწინააღმდეგება რადიკალების მიერ უჯრედების განადგურებას, ხელს უშლის თრომბების წარმოქმნას, ებრძვის კანცეროჰენებს, უზრუნველყოფს კუნთების კარგ მუშაობას.
წყაროებს წარმოადგენენ მცენარეული ზეთები, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, ლობიო, კვერცხის გული, სოიო, შვრია, რძე, ხორბლის ჩანასახები. E ვიტამინის ძლიერ წყაროს ასევე წარმოადგენენ სელის, ჭინჭრის და ასკილის თესლები.

✅ ერთ-ერთი უძლიერესი ანტიოქსიდანტი არის С ვიტამინი (ასკორბინის მჟავა). ვიტამინი Е, რომელსაც აქვს ცხიმხსნადი ფუნქცია, იჭერს თავისუფალ რადიკალებს მემბრანის შიგნით, რომელიც შედგება ლიპიდების მოლეკულებისგან, ხოლო უჯრედებს შორის, წყლის სივრცეში ამ ამოცანას ასრულებს ასკორბინი მჟავა .
ვიტამინი С ასევე მოქმედებს სისხლძარღვთა სისტემაზე, იცავს ჰემოგლობინს ჟანგვისგან, უზრუნველყოფს რკინის მარაგს ორგანიზმში, არეგულირებს ქოლესტერინის დონეს. ადამიანის ორგანიზმს შეუძლია აითვისოს 2-3 გრ დღეში, ზედმეტი გამოიდევნება თირკმელებით. თუმცა, არ არის სასურველი ვიტამინი С დიდი დოზით მიღება, თავის დროზე პრაქტიკამ აჩვენა, რომ არაფერ კარგს ეს არ განაპირობებს.
С ვიტამინის დიდი კონცენტრაცია არის ასკილში, მწვანე ბარდაში, ქაცვსში, შავ მოცხარში, ბრიუსელის კომბოსტოში, ცირცელში და მარწყვში.

სელენი ასრულებს ანტიოქსიდანტურ დაცვას, უკან წევს დაბერების პროცესს. სელენი აუმჯობესებს მოტორულ აქტივობას, არეგულირებს ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციონირებას. დიეტოლოგების მონაცემებით რუსების 80% დაუფიქსირდათ სელენის ნაკლებობა. ეს აისახება ფარისებრი ჯირკვლის მუშაობაზე,  ახალ წარმონაქმნებზე, კატარაქტაზე,  არის ქალის და კაცის უშვილობის მიზეზი.
სელენით მდიდარია ძროხის და ღორის ღვიძლი და თირკმელი, თევზი, მცენარეული პროდუქტებიდან – ხორბლის ქატო, ხორბლის მარცვლები, პარკოსნები, მზესუმზირა, თხილი, სიმინდი, პომიდორი, სოკო, ნიორი, პური მსხვილი ნაფქვავი ფქვილისგან .

ლიკოპინი არის ერთ-ერთი უძლიერესი კაროტინოიდებიდან, იცავს მკერდის, ფილტვების კიბოსგან, ენდომეტრიუმისგან და პროსტატისგან. მას ძირითადად შეიცავს პომიდორიდა პომიდვრის პასტა (1 სუფრის კოვზი სრულიად აკმაყოფილებს დღიურ ნორმას).

✅ალფა-ლიპოური მჟავა – ალმ
უნივერსალური ანტიოქსიდანტი, უზრუნველყოფს დაჟანგვისგან დაცვას, ხელს უწყობს ტოქსინების განდენვას ორგანიზმიდან.
ალმ-ს შუძლია გაზარდოს ფიზიკური გამძლეობა კუნთების ქსოვილების და ტვინის უჯრედების გლუკოზის გაზრდილი ოდენობის წყალობით.

ამასთან ერთად, აფერხებს გლუკოზის შეღწევას ცხიმოვან უჯრედებში, რითაც ხელს უწყობს ორგანიზმში ცხიმის გადადების მინიმალიზებას.
ალმ ამავე დროს არის ანტიოქსიდანტი, მოცემულია ისპანახში, ბრინჯში და კომბოსტოში. ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები, რომლებიც შეიცავენ ცხოველურ მჟავას: გული, ღვიძლი, თირკმლები, რძე, კვერცხი და საქონლის ხორცი.

✅    მწვანე ჩაის და მოცვის ექსტრაქტები შეიცავენ პოლიფენოლების და ფლავონოიდების დიდ ოდენობას, რომლებიც არიან ფართო სპექტრის ძალიან ძლიერი ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები .

ლუტეინი იცავს ბადურას მავნე ულტრაიისფერი მზის სხივების შთანთქვით. ლუტეინს შეუძლია 50% შეამციროს ბადურას დეგენერაციის რისკი, რომელიც პასუხისმგებელია ასაკობრივი სიბრმავის შემთხვევებში. რამოდენიმე მნიშვნელოვანმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებში, რომელბიც მოიხმარენ ლუტეინის დიდ ოდენობას, კატარაქტის რისკი 20-50% უფრო დაბალია.

ლუტეინი გვხვდება მუქ-მწვანე ფოთლოვან ბოსტნეულში, როგორიცაა ისპანახი, პეკინური კომბოსტო, კალე და ბროკოლი, სხვადაასხვა ხილსა და პურში. სტაფილო, ყაბაყი და სხვა ბოსტრეული, რომელიც შეიცავენ ნარინჯისფერ და ყვითელ პიგმენტს და კვერცხის გული ასევე წარმოადგენენ ლუტეინის წყაროს. ყველა ეს პროდუქტი ჯანმრთელი რაციონის მნიშვნელოვანი ნაწილია.

თუმცა, ძნელია მიიღო ლუტეინის საკმარისი დღიური ნორმა ჩვეულებრივი რაციონიდან, რადგან პროდუქტების უმეტესობაში მისი შემადგენლობა ძალიან მცირია.

აქედან გამომდინარე ლუტეინის მნიშვნელოვანი წყარი არის სპეციალურად დამზადებული ნატურალური პრეპარატები – ბიოლოგიურად აქტიური დანამატები სტანდარტიზებული ამ აქტიური დანამატის შემცველობით.

✅თავისუფალ რადიკალებთან ბრძოლისას ბევრი ანტიოქსიდანტი ზიანდება და თვითონ  ხდება ორგანიზმისთვის მავნებელი. ბიოფლავონოიდები ეხარებიან მათ „შეკეთებაში“.

მიირთვით ყოველდღიურად მინიმუმ 4 პროდუქტი, რომელიც მდიდარია ბიოფლავონოიდებით: მოცვი, ხახვი, ნიორი და მწვანე ჩაი.

❤️სწორი და დაბალანსებული კვება, ხილის და ბოსტნეულის ჩართვა თქვენს ყოველდღიურ რაციონში დაგეხმარებათ უზრუნველყოთ თქვენი ორგანიზმი საჭირო ოდენობის ანტიოქსიდანტებით. ანტიოქსიდანტებით მდიდარია კენკრა, ხილი და ბოსტნეული. აი ყველაზე სასარგებლოების ჩამონათვალი: მოცვი, ჯოლო, ალუბალი, ყურძენი, მაყვალი, შტოში, ცირცელი, მოცხარი, ბროწეული, ასაი, შავი ქლიავი, ფორთოხალი, ქიშმიში, ლობიო, კომბოსტო, ჭარხალი, ისპანახი, ბადრიჯანი. ასევე ანტიოქსიდანტებს შეიცავს კაკაო, მწვანე ჩაი, ზეითუნის ზეთი, ავოკადო.

❗️გახსოვდეთ, რომ ყველაზე ძლიერი ანტიოქსიდანტები, რომლებსაც რეალურად შეუძლიათ სერიოზულ დაავადებებთან  გამკლავება ბუნებამ დამალა ქერქში და კურკაში, რომლებსაც ჩვენი გაუნათლებლობის გამო ხშირად ან ყოველთვის ვაგდებთ. მაგალითად ვაშლის, ყურძნის და სხვა სახეობების კურკები ჯობია ვჭამოთ რბილეულთან ერთად.

ხილი, ბოსტნეული და მწვანილი – ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები – ახალგაზრდობის და ჯანმრთელობის ელექსირი!

ჩვენ რეკომენდაციით ძლიერი ანტიოქსიდანტებია:
მატჩას ჩაი
კაკაოს მარცვლები
გოჯი
ასაიას კენკრა

orac_chart

 

მატჩას ჩაი/ matcha tea, 100g

https://organika.ge/product/%E1%83%92%E1%83%9D%E1%83%AF%E1%83%98%E1%83%A1-%E1%83%9C%E1%83%90%E1%83%A7%E1%83%9D%E1%83%A4%E1%83%98-goji-berry-250g/

https://organika.ge/product/cacao-beans-raw/

ასაიას კენკრის ფხვნილი/ acai berry, 100 g