#foodbasics, #healthyliving

მჟავა-ტუტოვანი ბალანსი — იდეალური წონის და კარგი ჯანმრთელობის გზა

მჟავის და ტუტეს თანაფარდობას ორგანიზმში ეწოდება рН. სისხლში მჟავის შემცველობაზე გავლენას ახდენენ სხვადასხვა ფაქტორები, მათ შორის, საკვები პროდუქტები და ჩვენი ორგანოების შესაძლებლობა ორგანიზმიდან ნახშიროჟანგის გამოდევნაზე. рН ბალანსის მიღწევა — საკმაოდ რთული პროცესია, მაგრამ ჯანმრთელი ჩვევები ხელს უწყობენ მის რეგულირებაში.

მჟავის და ტუტეს სწორი პროპორციისას სისხლის pН უნდა უყოს ოდნავ ტუტოვანი — 7,365.
ამ დიაპაზონის ნებისმიერი გადახრა იწვევს გვერდით სიმპტომებს და დაავადებებს. თუ მეტია —ტუტოვანი გარემოს სიმპტომებს, თუ ნაკლები — მჟავის.

ორგანიზმის «გამჟავებისას» უჯრედებს აკლდებათ ჟანგბადი და საკვები ნივთიერებები. სხეული ცდილობს მჟავე pH-ის კონპენსირებას ტუტოვანი მინერალებით. ტუტოვანი მინერალები, როგორიცაა ნატრიუმი, კალიუმი, კალციუმი და მაგნიუმი ანეიტრალებენ მჟავებს, რის შედეგად ჩნდება ნაერთები, რომლებსაც მარილები ეწოდებათ.
მარილი უკვე ქიმიურად ნეიტრალურია, მასთან არანაირი რეაქცია აღარ ხდება. ასეთი მარილები, ანუ ნეიტრალური მჟავები, წესით უნდა გამოიდევნებოდეს თირკმლებით, მაგრამ სისხლის გადამჟავების დროს ისინი მთლიანად არ გამოიდევნებიან, და ამ დროს ორგანიზმი იძულებულია ეს მარილები დააგროვოს, და ამ მარილებს ეწოდებათ „შლაკები“.

➡️მარილების დაგროვების პროცესი ჰგავს შაქრის მოქცევას წყალში, ყავაში, ჩაიში. ერთი კოვზი იხსნება ნარჩენების გარეშე. მეორე და მესამე უმეტეს წილად უხსნადი რჩება და ჭიქის ძირზე ილექება. მეოთხე კი საერთოდ ვერ იხნება…
გაიხსენეთ: თუ ჭიქა ერთი-ორი დღე დგას, მაშინ შაქარი ძირზე დაილექება, გამკვრივდება ისე, რომ გახდება მყარი მასა, გუნდა…
ზუსტად ასე ხდება ჩვენს ორგანიზმშიც. რაც უფრო მეტი მჟავიანობა აქვს სისხლს, მით უფრო ნაკლები მარილების გახსნა შეუძლია. და, შესაბამისად, უფრო მეტი მარილები იდება მთელ ორგანიზმში…

➡️ქიმიურად სხეულის დაბერების პროცესი არის სხვა არაფერი,როგორც ქსოვილებიდან და ორგანოებიდან მინერალური ნივთიერებების ამოღება მჟავების ნეიტრალიზაციისთვის.

🔴აციდოზი🔴

თუ სისხლის рН მაჩვენებელი 7,35 დაბალია, სხვა სიტყვებით, მაღალი მჟავიანობისას ჩვენ საქმე გვაქვს აციდოზთან ( ლათ. acidus – მჟავე). თუ სისხლის рН მაჩვენებელი 7,45 მაღალია, ჭარბი ტუტეს გარემოში და მჟავის უკმარისობისას (მჟავიანობის დეფიციტი), საუბარი მიდის ალკალოსზე.

მაღალი მჟავიანობა ხელს უშლის მძიმე მეტალების დეტოქსიკაციას, პროვოცირებს სიმსივნის ზრდას. ამის გარდა, ტუტეს და მჟავის ბალანსის დარღვევა ხდის ორგანიზმს უფრო მგრძნობიარეს დაღლილობასა და ავადმყოფობების მიმართ, შეიძლება გამოიწვიოს სხვადასხვა ჯანმრთელობის პრობლემები, მათ შორის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, დიაბეტი და ძვლების სისუსტე.

მჟავა-ტუტოვანი დისბალანსის პრობლემები შეიძება გამოიხატებოდეს ჭარი წონით და ისეთი დაავადებებით, როგორიცაა ალერგია, ართრიტი, აკნე, სოკოვანი ინფექციები.

მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის დარღვევის მიზეზი — აციდოზის — შეიძლება იყოს სტრესი, ტოქსიკური დატვირთვა, იმუნური რეაქციები, მაგრამ ყველაზე ხშირად — არასწორი კვება. ასევე დიდი მნიშვნელობა აქვს საკმარისი სითხის მიღებას და ფიზიკურ დატვირთვას: ძალიან ინტენსიური ვარჯიშები, ისევე როგორც მოძრაობის ნაკლებობაზ იწვევს დამჟავებას, რადგან ლიმფური სისტემა არ მუშაობს მთელი ძალით, და ზუსტად ის არის პასუხისმგებელი ორგანიზმიდან მჟევების და ტოქსინების გამოდევნაზე.

თუ ჩვენი საკვები შედგება თეთრი პურისგან, ხორცისგან, ცომეულისგან, ყველისგან, კვერცხისგან, ტკბილეულისგან, ასევე ყავისგან და ალკოჰოლური სასმელებისგან, ჩვენი ორგანიზმი მჟავდება. ეს ორგანული მჟავები არის აციდოზის მთავარი მიზეზი და ხელს უშლის ნივთიერებათა ცვლის ნორმალურ პროცესს.

როგორ შეიძლება გავიგოთ, თუ ორგანიზმში მაღალი მჟავიანობაა?

― აუცლილებელია შეამოწმოთ შარდის рН
7 დღის განმავლობაში დღეში 3 ჯერ და გამოვთვალოთ საშუალო მნიშვნელობა. თუ ის 7,4 рН დაბალია, ორგანიზმი დამჟავებულია:  7,0-დან 7,39-მდე — დამჟავების სერიოზული მაჩვენებელი; 6,8-დან 6,99-მდე — დამჟავების ძალიან სერიოზული მაჩვენებელი, 6,8 დაბალი — დამჟავების კრიტიკული მაჩვენებელი. თუ მაჩვენებელი 7,4 მაღალია, ესე იგი, თქვენ იმყოფებით სწორი მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის ოპტიმალურ დიაპაზონში. გამოიყენეთ მხოლოდ ის ტესტები, რომლებიც განკუთვნილია შარდისთვის, და არა წყლისთვის.

სხვა მხრიდან, თქვენ არ უნდა გაგიკვირდეთ рН დაბალი დონე შარდში შიმშილობისას და ორგანიზმიდან შლაკების გამოყოფისას! როდესაც ორგანიზმიდან გამოიყოფა ბევრი შლაკები და მჟავები, ეს ხდება თირკმლებიდან და შარდიდან.

მჟავების გამოდევნა ორგაზნიმიდან და მისი რემინერალიზაცია რეკომენდირებულია იქამდე, სანამ პირველი დილის შარდს არ ექნება მაჩვენებელი рН 7,0 – 7,2.  ეს შეესაბამება სისხლის ნორმის მაჩვენებელს, მისი рН დონე ტოლია 7,35 და იუწყება იმაზე, რომ თირკმლებს არ სჭრდებათ ქსოვილებიდან ჭარბი მჟავების გამოდევნა.

საიდან ჩნდება რომელიმე მჟავა?

– შარდმჟავა – ხორცის ჭარბი მოხმარებისგან უჯრედების გახლეჩვის მიზეზად

– რძემჟავა – ფიზიკური დაძაბულობისგან

– ტანინის მჟავა – შავი ჩაის ან ყავის მოხმარებისგან

– გოგირდმჟავა – «გაზების» დაგროვებისგან და ღორის ხორცისგან

– აცეტილსალიცილის მჟავა – გამაყუჩებელი პრეპერატების მიღებისგან

– ძმარმჟავა – საკონდიტრო ნაწარმის და ცხიმის მოხმარებისგან

– მჟაუნის მჟავა – მაგალითად, რევანდის, ისპანახის და კაკაოს ჭარბი მოხმარებისგან

– მარილმჟავა – სტრესისგან, შიშისგან, გაღიზიანებისგან

– აზოტმჟავა – მჟავე ხორცისგან და ყველისგან კალიუმის და ნიტრატების კონსერვანტების შემცველობით

– ნიკოტინი (აქვს მკვეთრად გამოხატული მჟავე რეაქცია) – მოწევისგან.

 

🔴აციდოზის  შედეგები🔴

✔️თირკმლების მოვალეობაში შედის ჭარბი მჟავების გამოდევნა. დასუსტებულ თირკმლებს არ შეუძლიათ საკმარისი რაოდენობის მჟავების გადევნა ორგანიზმიდან. შედეგად, ლიმფურ მილებში გროვდება მჟავე სითხე. ორგანიზმში მჟავების გათხელებისთვის გროვდება წყალი, სხეული სივდება, ჩნდება შეშუპება. როგორი პარადოქსალურიც არ უნდა იყოს, შეშუპებისას უნდა დალიოთ 2 ლიტრამდე მცენარეული ჩაი, რომელსაც გააჩნია ძლიერი ტუტოვანი მოქმედება.

ორგანიზმი იკავებს წყალს, და ცდილობს შხამიანი ნივთიერებების გათხელებას. მჟავების დაგროვება ორგანიზმში იწვევს ლიმფური კვანძების შეშუპებას.

✔️ხშირად ვრცელდება სოკოვანი დაავადებები (candida albicans) – აციდოზის გვერდითი შედეგი.

ეს დაავადებები იწვევს ღვიძის და ტვინის უჯრედების მძიმე დაზიანებას (ამიაკით, ალდეჰიდებით, აფლატოქსინებით და ა.შ.).

✔️ასევე ფართოდ ცნობილი დაავდებები, რომლებიც უკავშირდება მარილების (შლაკების) დაგროვებას, – არის ქვები თირკმლებში, ნაღვლის და შარდის ბუშტებში, ასევე კბილის ქვის გამოჩენა. ასევე რევმატიზმი, ატერიოსკლეროზი, ნიკრისის ქარი და ართრიტი, ქირქვის ნადებები ძვლებზე.

✔️თმის ცვენა ახალგაზრდა მამაკაცებში – სხვა არაფერია, როგორც აციდოზის შედეგი, როდესაც თმის ბოლქვებიდან გამოიდევნება მინერალები, საჭირო ჭარბი მჟავის ნეიტრალიზაციისთვის.

✔️შლაკის კვანძები მტკივნეულად აჭერენ ნერვულ დაბოლოებებს (ნევრალგია). შლაკის კრისტალები აღიზიანებენ  ხერხემლის ცალკეულ ხრტილებს. ამის შედეგია მალთაშუა დისკების დაზიანება და ძვლების და ხრტილების ატროფია.

✔️კაპილარული სისხლი ხდება მჟავე, როდესაც მიედინება უკვე ქიმიურად მჟავე ქსოვილებში. მჟავე გარემოში ერიტროციტები, სისხლის წითელი სხეულები, თავიდან ხდებიან მაგრები, და შემდეგ, განსაკუთრებით,  рН დაბალი დონის მაჩვენებლისას, სრულიად უმოძრაოები.

გარდა ამისა, ისინი ეწებებიან ერთმანეთს, რაც ხდება სისხლის „შედედების“ ფაქტორი. კაპილარი ვეღარ იკვებება ნორმალურად, კარგავს ელასტიურობას, ხდება მყარი და მძიმე.

თუ ეს ხდება მხოლოდ ერთ კაპილარში, ეს არც ისე საშიშია, რადგან ქსოვილებში ისინი ძალიან ბევრია. მაგრამ როდესაც ეს ეხება დიდ მონაკვეთზე, საკვების უკმარისობის გამო ქსოვილები ამ მონაკვეთზე კვდებიან.

  სწორედ ეს არის გულის ინფარქტი.

         სწორედ ეს არის – სისხლჩაქცევა ტვინში (ინსულტი, აპოპლექსიური დამბლა). 

        სწორედ ეს არის – ფეხების ნეკროზი. 

   ეს სხვა არაფერია, როგორც წვრილი სისხლძარღვების დაზიანება და კაპილარების მჟავით დაზიანება. 

✔️აციდოზმა შეიძლება გამოიწვიოს ბადურის დაზიანება. სისხლის კაპილარები, რომლებიც კვებავენ მას, იზრდებიან, რაც იწვევს ბადურის პათოლოგიურ ცვლილებებს და შეიძლება დამთავრდეს სიბრმავით.

✔️მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის დარღვევისას უჯრედის მემბრანები ხდებიან არამგრძნობიარე ინსულინის მიმართ, და ამან შეიძლება გამოიწვიოს შაქრის დიაბეტის 2 ტიპი.

✔️ასევე აღსანიშნავია, რომ ნივთიერებათა ცვლის მჟავე პროდუქტები, რომლებიც გროვდებიან თეძოებზე, დუნდულებზე და ხელის ზედა ნაწილზე იწვევენ უჯრედული ცვლის დარღვევებს, ცხიმოვანი ქსოვილების გავცელებას და, შედეგად, ცელულიტს .

 

➡️ზოგჯერ ორგანიზმი ცდილობს დაეხმაროს საკუთარ თავს. ის აკეთებს ხვრელს ტოქსინების და შლაკების უმაღლესი კონცენტრაციის ადგილას, და ამით საშუალებას აძლევს ორგანიზმიდან შლაკების და შლაკების სითხეების გამოდევნას.

ასეთ ხვრელებს წარმოადგენენ წვივის წყლულები, ბუასილი, ჩირქოვანი წყლულები, ჩირქოვანი ნუშურა ჯირკვლები, მუწუკები, ძირმაგარა და ა.შ.

გავიხსენოთ პარაცელსის ჭკვიანური გამოთქმა: “სხეულს აქვს ხვრელი იქ, საიდანაც რაღაცა უნდა გამოვიდეს. თუ ეს რაღაცა უნდა გამოვიდეს იმ ადგილინდა, სადაც სხეულს არ აქვს ხვრელი, მაშინ ის თვითონ აკეთებს ხვრელს!”

✅როდესაც ადამიანი ახალგაზრდა და ჯანმრთელია, მას არ უჭირს მჟავებისგან თავის დაღწევა, რომელიც იქმნება მჟავაშემცველი პროდუქტების შედეგად. მაგრამ ასაკთან ერთად ყველაფერი იცვლება.

ასაკთან ერთად ადამიანის ორგანიზმი მჟავდება. ასაკი ჩვენ გვამჟავებს ქიმიური გაგებით. და მაშინ ქრება მინერალური ნივთიერებების მარაგი. ამავდროულად დაბერებული ტვინი ხდება უფრო მგრძნობიარე მჟავების დაზიანების მიმართ.

☘️ბალანსის აღდგენა

✔️მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის გასაუმჯობესებლად არსებობს ერთადერთი გზა – ჩვენი საკვები რაციონის შეცვლა.

💧დალიეთ ბევრი ცოცხალი წყალი;
☘️ჭამეთ ბევრი მწვანილი, ბოსტნეული, გადაუმუშავებელი საკვები;
😴გამოიძინეთ;
⛔️უთხარით მოწევას არა, ალკოჰოლი – მიიყვანეთ მინიმუმამდე;
🌈დაიწყეთ მედიტაცია (სტრესი ძალიან ამჟავებს ჩვენს სხეულს).

🍏თქვენი რაციონი ისე უნდა იყოს დაბალანსებული, რომ ტუტოვანი საკვები სჭარბობდეს მჟავე საკვებს.

«ტუტოვან» პროდუქტებს მიეკუთვნება ბოსტნეული, მწვანილი, ბარდა, ლობიო, ოსპი, სუნელები და სანელებლები.
და რა თქმა უნდა მცენარეული ჩაი. ასეთი ჩაის შემადგენლობაში შედიან ყველაზე მწარე ბალახები ტუტეს მაღალი შემადგენლობით: აბზინდა, ფარსმანდუკი და ასისთავა .


ჩვენი რაციონის 80% უნდა შეადგენდნენ ტუტეშემქმნელი პროდუქტები, ხოლო 20% – მჟავაშემქმნელი.
ქსოვილების ჭარბი დამჟავების საფრთხე უფრო მაღალია, ვიდრე გადაჭარბებული ტუტეს საფრთხე.

მიაქციეთ ყურადღება იმას, რომ პროდუქტების დამჟავებას და ტუტოვან ბალანსს არანაირი საერთო არ აქვს საკვების ნამდვილ рН ბალანსთან. მაგალითად, ლიმონი ძალიან მჟავეა, მაგრამ საბოლოო პროდუქტები, როლებსაც ის აწარმოებს მონელების და შეთვისების შემდეგ ნაჯერია ტუტეთი. შეიძლება მოგეჩვენოთ, რომ ციტრუსებს აქვთ მჟავაწარმოქმნელი მოქმედება ორგანიზმზე, ლიმონმჟავა, რომლსაც ისინი შიცავენ, სინამდვილეში კი, ტუტეწარმოქმნელი ეფექტი აქვს.

 ხორცი, პირიქით, შეიცავს ბევრ ტუტეს, მაგრამ მონელების პროცესის შემდეგ, ორგანიზმში მჟავე ნარჩენები რჩება. სწორედ ამიტომ, ცხოველური წამორშობის თითქმის ყველა პროდუქტი ამჟავებს ორგანიზმს.

დაახლოებითი გამოთვლისთვის უნდა შეადაროთ რაციონის ყველა საკვების მჟავაწარმოქმნელი კოეფიციენტი ტუტეწარმოქმნელთან.

თუ თქვენ შეჭამეთ, მაგალითად, 150 გრ თევზი მჟავაწარმოქმნელი კოეფიცინეტით დაახლოებით 10,8, მაშინ სალათა 100 გრ პომიდორისგან (-3,1), 100 გრ კიტრისგან (- 0,8) და 100 გრ ისპანახისგან (-14) უკვე მოქცემთ თქვენ საერთო ტუტეწარმოქმნელ კოეფიციენტს – 17,9 , და 150 გრ თევზი მოქცემთ მჟავაწარმოქმნელ კოეფიციენტს 16,2. ანუ მთლიანობაში საკვების რეაქცია იქნება ტუტოვანი.

ჩვენთვის ცნობილია დაღლილობა უხვი მჟავაწარმოქმნელი საკვების მიღების შემდეგ – ხორცის, ცხიმის, თევზის, ნამცხვრების. სისხლის მჟავიანობის დონეს ძალიან წევენ ტკბილი დესერტები. ჩვენ ვწამლავთ საკუთარ თავს მჟავით!!! დაფიქრდით ამაზე👈🏻

ძირითადად, რაციონი უნდა შედგებოდეს მარტივი, ახლადგაკეთებული მცენარეული საკვებისგან. თავი უნდა ავარიდოდ ისეთ «თანამედროვე» პროდუქტებს, როგორიცაა ნახევარფაბრიკატები, რაფინირებული მარცვლეული, თეთრი პური, სოუსები და არაერთხელ ქიმიურად დამუშავებულ საკვები. ყავა და ალკოჰოლური სასმელები ასევე შედიან «შავ» სიაში.

სწორი კვების გარდა საჭიროა ფიზიკური აქტივობა, რომელიც დაგეხმარებათ მჟავე მეტაბოლიტების მოშორებისგან. ზომიერი ფიზიკური დატვირთვა აუმჯობესებს ფილტვების ვენტილაზიას, ორგანიზმი იღებს მეტ ჟანგბადს, რომელიც ხელს უწყობს მჟავების მეტაბოლიზმს, ხოლო ნარშიროჟანგი გამოიყოფა გარეთ, რაც ასევე ხელს უწყობს pH დონის ამაღლებას.

ქვემოთ მოცემული ცხრილი შეიცავ რამოდენიმე საკვებ პროდუქტს, რომელიც განკუთვნილია იმისათვის, რომ გქონდეთ საერთო წარმოდგენა პროდუქტების ტუტოვანი და მჟავიანობის თვისებებზე. რაც უფრო მაღალია ცხრილში დადებითი მნიშვნელობა, მით უფრო ტუტოვანია საკვები, და რაც უფრო დაბალია უარყოფითი მნიშნვნელობა, მით უფრო ცუდია ორგანიზმის pH-თვის .

რაც უფრო მაღალია ციფრი, მით უფრო ძლიერი ჟანგვის ეფექტი აქვს პროდუქტს, ციფრები მინუსით მეტყველებენ პროდუქტის ტუტოვან ეფექტზე, რაც უფრო მაღალია ციფრი – მით უფრო ტუტოვანია პროდუქტი.

მჟავაწარმოქმნელი პროდუქტები

=========================

რძის პროდუქტები
ყველი პარმეზანი 34.2
ჩვეულებრივი მდნარი ყველი 28.7
დაბალცხიმიანი ჩედდერი 26.4
მაგარი ყველი (საშუალოდ) 19.2
ახალი ყველი 11.3
ჩვეულებრივი ხაჭო 8.7
იოგურტი მოუხდელი რძისგან 1.5
ნაყინი 0.8
მოუხდელი რძე 0.7

კვერცხი
კვერცხის გული 23.4
თეთრი კვერცხი 1.1
ქათმის კვერცხი 8.2

ხორცი
ხორცის კონსერვი 10.2
ინდაური 9.9
ხბოს ხორცი 9.0
უცხიმო საქონლის ხორცი 7.8
სოსისი 6.7

თხილეული 
არაქისი 8.3
კაკალი 6.8

ბურღულეული და მარცვლეული პროდუქტები

ყავისფერი ბრინჯი 12.5
შვრიის ფანტელი 10.7
სპაგეტი მთელმარცვლიანი 7.3
სპაგეტი თეთრი ფქვილისგან 6,5
სიმინდის ფანტელი 6.0
თეთრი ბრინჯი 4.6
ჭვავის პური 4.1
პური მთელმარცვლიანი ხორბლისგან 1.8

პარკოსნები
მწვანე და ყავისფერი ოსპი 3.5

ცხიმი და ზეთი
კარაქი 0.6

თევზი
კალმახი 10.8
ვირთევზას ფილე 7.1

სასმელები
კოკა-კოლა 0.4

===========================

ტუტეწარმოქმნელი პროდუქტები:

===========================

ბოსტნეული

კიტრი -0.8
ბროკოლი -1.2
პომიდორი -3.1
ბადრიჯანი -3.4
ნიახური -5.2
ისპანახი -14.0

ხილი, თხილეული და ხილის წვენები
ყურძნის წვენი შაქრის გარეშე -1.0
ფორთოხლის წვენი შაქრის გარეშე -2.9
ვაშლი ან ვაშლის წვენი შაქრის გარეშე -2.2
გარგარი -4.8
ბანანი -5.5
შავი მოცხარი -6.5
ქიშმიში -21.0

პარკოსნები
მწვანე და ყავისფერი ოსპი 3.5
მწვანე ლობიო -3.1

შაქარი
თეთრი შაქარი -0.1
თაფლი -0.3

ცხიმი და ზეთი
კარაქი 0.6
ზეითუნის ზეთი 0.0

სასმელი
თეთრი ლუდი -0.9
ჩამოსასხმელი ლუდი -0.2
თეთრი ღვინო -1.2
ყავა -1.4
წითელი ღვინო -2.4

 

მწვანილი = სიცოცხლე!

ორგანიზმის გამწმენდი. უჯრედისი

 

როგორ ავიმაღლოთ ჟანგბადის % ორგანიზმში?