#detox, #superfood

ტოქსინები. დეტოქსიკაცია

სისუფთავე – ჯანმრთელობის ნახევარია

➡️ ტოქსინი — ნებისმიერი ქიმიური ნივთიერება, რომელიც არღვევს უჯრედის ფუნქციას ან ანგრევს მის სტრუქტურას. ტოქსინების ერთ სახეობას მოაქვს უმნიშვნელო ზიანი, მეორე კი სასიკვდილოდ სახიფათოა.
ქვემოთ ჩვენ განვიხილავთ ტოქსიკური ნივთიერებების შემდეგ კატეგორიებს:


1) ექზოტოქსინები, ანუ ქსენობიოტიკები, — ადამიანის მიერ გამოგონილი ტოქსინები, რომლებიც ნებით ან უნებლიეთ ჩვენზე მოქმედებენ. ყოველ წელს მეცნიერები იგონებენ ლაბორატორიებში ათას ახალ ქიმიურ ნივთიერებებს.
️ეგზოგენური ტოქსინების როლში გამოდიან მძიმე ლითონები – მერკური, ტყვია, სპილენძი; კანცეროგენები; რადიონუკლეიდები; კონსერვანტები (საკვებ პროდუქტებში საჭიროზე მეტია); ნიტრატები; ნიტრიტები; პესტიციდები; ზოგიერთი სამკურნალო პრეპარატი; და ქიმიური ნივთიერებები, რომელსაც ადამიანი ფართოდ გამოიყენებს ყოველდღიურ ცხოვრებაში…
️მძიმე ლითონების უმრავლესობა, რომელიც წამლავს ადამიანის ორგანიზმს, ხვდება მასში სამრეწველო ემისიასთან და გამონაბოლქვ აირთან ერთად. შემდეგ ადამიანი იღებს მას ჰაერიდან, წყლიდან, საკვებიდან.

ყველა ამ შხამს ორგანიზმში ადენზინფიცირებს ღვიძლი. ის კრავს და გამოქვს ტოქსინების მნიშვნელოვანი ოდენობა, რომელსაც ადამიანები მუდმივად შთანთქავენ. თუ ორგანიზმი გადატვირთულია ტოქსინებით, ეს იწვევს ფსიქოლოგიურ და ნევროლოგიურ სიმპტომებს: დეპრესია; თავის ტკივილები; გონების დაბნეულობა; ხელის და ფეხის თითებში ჩხვლეტა; ნერვული რეფლექსების დარღვევა. ნერვული სისტემა განსაკუთრებით მგრძნობიარეა მდგრად ორგანულ დამაბინძურებლებზე. ასევე ეს შხამები ზრდიან კიბოს სხვადასხვა სახეობების გაზრდის რისკს და იწვევენ ალერგიას. მდგრადი ორგანული დამაბინძურებლები უაყოფითად მოქმედებენ ენდოკრინულ სისტემაზე. ისინი თამაშობენ არსებით როლს დიაბეტის განვითარებაში.

️თანამედროვე კვების მრეწველობამ სადღაც 20 წლის წინ განიცადა ნამდვილი რევოლუცია, როდესაც ახალი კვებითი ტექნოლოგიები გამოჩნდა. ფაქტობრივად მოხდა საკვები მრეწველობის გაერთიანება ქიმიურ მრეწველობასთან. ამან განაპირობა ის ფაქტი, რომ საკვებ პროდუქტებში დაიწყეს სხვადასხვა სინთეზური ნივთიერებების დამატება. ძირითადად ეს დაკავშირებულია გლობალიზაციის ეპოქასთან.

პროდუქციის შენახვის ვადის გაზდრის მიზნით დაიწყეს ნივთიერებების დამატება, რომლებიც აჩერებენ ან ანელებენ დუღილის და გახრწნის პროცესებს. ანუ მარტივად რომ ვთქვათ კონსერვანტები. არსებითად, კონსერვანტები იგივე ანტიბიოტიკებია. პროდუქტის გაფუჭებას იწვევენ ბაქტერიები, პროდუქტი რომ არ გაფუჭდეს დამატებული უნდა იქნას ნივთიერება, რომელიც მოკლავს ამ ბაქტერიებს. რა ქვია ნივთიერებას, რომელიც კლავს ბაქტერიებს? მედიცინაში ამ ნივთიერებას ეძახიან ანტიობიოტიკს, საკვებ მრეწველობაში კი ეძახიან კონსერვანტებს.

კონსერვანტების შემდეგ საკვები მრეწველობა წინ წავიდა და შექმნა სხვა ქიმიური ნივთიერებების მთელი რიგი, რომლებსაც ამატებენ საკვებ პროდუქტებში.
ეს არის ყველანაირი გემოს დანამატები, რომლებიც აძლევენ გემოს პროდუქტს. ეს არის საღებავები, გემოს გამაძლიერებლები, არომატიზატორები, სისქის მომცემი და ბევრი სხვა. დღევან დღეს ეს სია საკმაოდ დიდია. ყველა ეს ნივთიერება არაბუნებრივია. ისინი არასაკმარისად კარგად არიან შესწავლილნი, არ ამოწმებდნენ, თუ როგორ იცვლება ადამიანის ჯანმრთელობა მათი მოხმარებისას.

2) ენდოტოქსინები წარმოადგენენ უჯრედების ნორმალური აქტივობის პროდუქტებს . ამ კატეგორიას მიეკუთვნება ცილების დაშლის პროდუქტები, როგორიცაა შარდმჟავა, ამიაკი, რძის მჟავა და ჰომოცისტეინი. ზოგიერთის ზემოქმედება საკმაოდ სპეციფიურია: მაგალითად, შარდის მჟავა ორგანიზმში გაჩერების დროს იწვევს ნიკრისის ქარს. ორგანიზმიდან მათი გამოყვანა თირკმლებიდან ხდება. რომ დავეხმაროთ თირკმლებს ამ სამუშაოს შესრულებაში, უნდა დავლიოთ წყლის საკმარისი ოდენობა და ზომიერად მივიღოთ ცილოვანი პროდუქტები ( ვოზ-ის თანახმად ცილის ყოველდღიური დოზა შეადგენს 0,88 გრ 1 კგ წონაზე).

ადამიანის ნაწლავში ზოგიერთი ბაქტერია და სოკო აწარმოებს შხამიან ნივთიერებებს, რომლებიც შეიწოვება სისხლში და ჯანმრთელობას ავნებს. იმუნური სისტემა გამოიმუშავებს ანტისხეულებს მიკრობებისგან და ტოქსინებისგან, რომლებსაც ისინი აწარმოებენ . უმრავლეს შემთხვევაში ეს არის ბუნებრივი პროცესი, ასეთი ტოქსნები ჩნდებიან ბაქტერიების სიკვდილისას – ანუ ისინი იმყოფებიან ბაქტერიეულ უჯრედში და გამოიყოფიან ბაქტერიის სიკვდილისას. ბაქტერიები ადამიანის ორგანიზმში ყოველთვის ნადგურდებიან – პირველ რიგში, ისინი დიდხანს არ ცხოვრობენ, მეორედ, იმუნიტეტი იმისთვისაა, რომ ებრძოლოს ბაქტერიებს და, მესამედ, ბაქტერიები ნაგურდებიან მკურნალობისას, მაგალითად, იმავე ანტიბიოტიკებით.

არსებობს ძალიან მცირე რაოდენობის ბაქტერიები, მათ სასიცოცხლო აქტივობას თან ახლავს ტოქსინების მუდმივი გამოყოფა – ანუ ბაქტერიებს შეუძიათ აწარმოონ ტოქსინი, მაგრამ ამავე დროს არ მოკვდნენ (ექზოტოქსინები).

შეშუპება დიდწილად დამოკიდებულია ორგანიზმში ტოქსინების ოდენობაზე. ორგანიზმი იძულებულია გააზავოს ტოქსინები შემაერთებელ ქსოვლებში, რომ ისინი არ იყვნენ მაღალ კონცენტრაციაში და წყლის დიდ რაოდენობაში. მაშინ ეს წყალი აწარმოებს შეშუპებას.

განვიხილოთ თირკმლები. თირკმლების ერთ-ერთ მოვალეობაა გამოდევნოს ორგანიზმიდან წყალი და წყალსხნადი ნივთიერებები. თირკმლები გადატვირთულები არიან მჟავის ყოველდღიური მიმოქცევით, რომელიც გამოწვეულია სტრესით, არასწორი კვებით, ქიმიური შხამებით და ტოქსიკური ნივთიერებებით. დასუსტებულ თირკმლებს არ შეუძლიათ ორგანიზმიდან საკმარისი ოდენობის ტოქსინების გადევნა, რადგან არასწორი კვებისას მუდმივად იქმნება მჟავები, როგორიცაა შარდმჟვანა, ძმარმჟავა, რძემჟავა, გოგირდის მჟავა და ა.შ. მჟავების გაწოვისთვის ორგანიზმში გროვდება წყალი, სხეული სივდება, ჩნდება შეშუპება.
ორგანიზმი ცდილობს გაწოვოს შხამიანი ნივთიერებები წყლის დაგროვებით. მჟავების გაჩერება იწვევს ლიმფური კვანძების შეშუპებას.

ღვიძლის ფუნქცია ტოქსინებთან ბრძოლისთვის

 ტოქსინები და ლორწო, რომლებიც შედიან სისხლძაღვთადა ლიმფურ სისტემაში, როგორც კი ირთვებადეტოქსიკაციის რეჯიმი, უნდა იყვნენ ნეირალიზებულები და გაყვანილი ორგანიზმიდან. რატომ? იმიტომ რომ ისინი შეიცავენ თავისუფალ რადიკალებს — ელექტრულად დამუხტულ მოლეკულებს, რომლებიც კონტაქტისას ანადგურებენ ქსოვილებს და აზიანებენ უჯრედებს. ამის გარდა, ისინი არღვევენ სხვა ფუნქციებსაც — უჯრედების გაყოფა და რეპროდუქცია, ჰორმონების წარმოება და გათავისუფლება — და რეცეპტორების მგრძნობიარობა. როგორც ზემოთ უკვე ავღნიშნეთ, ისინი მოქმედებენ გენების გამოვლენაზეც. რადგან ტოქსინებს, განსაკუთრებით ადამიანის მიერ შექმნილებს, უყვართ ცხიმი, ისინი პოულობენ ცხიმოვან ქსოვილებს და მკვიდრდებიან მათში. მათი მთავარი მიზანი ხდება ტვინი, რომლის მნიშვნელოვან ნაწილს ქმნიან ცხიმები.
არ არის გასაკვირი, რომ ნევროლოგიური აშლილობები გამოწვეულია ტოქსინების დაგროვებით.

✔️რადგან ცხიმის მოშორება ძალიან ძნელია ( ეს ყველამ კარგად ვიცით) განთავისუფლებული ტოქსინები ცხიმში ხსნად მოლეკულებიდან უნდა გადაიქცნენ წყალში სხნად მოლეკულებად, რომლებიც უფრო ადვილად გამოიყოფა ორგანიზმიდან. მთავარ როლს აქ თამაშობს ღვიძლი.
✔️სისხლის ფილტრაცია — ღვიძლის ერთ-ერთი მთავარი ფუნქციაა. ყოველ წუთს იწმინდება 2 ლიტრამდე სისხლი. ყველაზე მნიშვნელოვანია სისხლის გაფილტრვა, რომელიც მოდის ნაწლავებიდან, რადგან ის ტოქსინებითაა დატვირთული. ეს არის შხამანი ნივთიერებები, რომლებსაც გამოყოფენ მიკრობები, და ასევე იმუნური სისტემის მუშაობის გვერდითი პროდუქტები. თუ ღვიძლი ნორმალურად ფუნქციონირებს, მაშინ ფილტრაცის პროცესში მას გამოჰყავს სისხლიდან შხამიანი ნივთიერებების 99%. და თუ მის მუშოაბაში არსებობს პრობლემები ეს პროცენტი მცირდება, და სისხლში ბევრი ტოქსინი ცირკულირებს.
✔️ტოქსინებით გადატვირთული ღვიძლი გვიგზავნის სიგნალებს — ფსორიაზი, მუწუკები, თავის ტკივილები, ანთებითი და აუტოიმუნური დაავადებები, ქრონიკული დაღლილობა.
✔️ხანდაზმულ ადამიანებში ფიზიკური აქტივობის არასაკმარისობა, ბევრი მათგანი ცუდად იკვებება. ეს ყველა ფაქტორი ასუსტებს ორგანიზმის უნარს, რომ გაანეიტრალოს შხამი და ნარჩენები. ამიტომაც ხანდაზმულ ადამიანებში აბების გვერდითი ეფექტები უფრო ხშირად ვლინდება, ვიდრე ახალგაზრდებში. ღვიძლს არ შეუძლია სწრაფად გაწმინდოს სისხლი.

✅ როგორ მოვიქცეთ?️

მივაქციოთ ყურადღება ღვიძლის და კუჭ-ნაწლავის მუშაობას.
✳️ დეტოქციკაციის შესრულებისთვის ღვიძლს სჭირდება ენერგია და ანტიოქსიდანტების ( თავისუფალი რადიკალების ნეიტრალიზაციისთვის) და სხვა მინერალების, ვიტამინების და საკვები ნივთიერებების მუდმივი მიწოდება. თუ ეს ყველაფერი არის, დეტოქსიკაციის პროცესი წარმატებულია.
<<<ანტიოქსიდანტებზე წაიკითხეთ ცაკლე სტატია>>>

პირველ რიგში, მთავარია ანტიოქსიდანტები, В ჯგუფის ვიტამინები და მაგნიუმი. ძირითადი ანტიოქსიდანტები — ვიტამინი С, ვიტამინი Е, ბეტა-კაროტინი და ალფა-ლიპიდური მჟავა. ვარაუდით, მათი ოპტიმალურ მოქმედება ერთად მიღებისას ხდება.

‼️ ყველაზე სასარგებლო პროდუქტები ღვიძლისთვის – ბოსტნეული, მწვანილი, ხილი,მარცვლეული, თევზი.

✳️იმისათვის, რომ შემცირდეს ნაწვლავებიდან ტოქსიკური ნივთიერებების შეწოვა, ჭამეთ საკმარისი ბოჭკოვანი პროდუქტი. საკვები ბოჭკოები კრავენ ტოქსინებს ნაწლავებში და გაყავთ ორგანიზმიდან ზიანის გარეშე, ისინი ასრულებენ ცოცხის ფუნქციას, რომელიც „ხვეტს“ ორგანიზმიდან ნაღვლის მჟავებს, რითაც აღადგენს ნაღვლის სამკურნალო თვისებებს. ბოჭკოს ოპტიმალური მოხმარება შეამცირებს დატვირთვას თქვენს ღვიძლზე და იმუნურ სისტემაზე.
<<<პროდუქტები, რომლებიც შეიცავენ ბიჭკოს️ იხილეთ ამ გვერდზე>>> 

❗️დაიმახსოვრეთ შემდეგი: ხილი და ბოსტნეული ყოველთვის ჭამეთ ქერქით – მასში უფრო მეტი ბოჭკოა, ვიდრე შიგნეულში. ეს ასევე ეხება მარცვლეულს, თესლებს, პარკოსნებს (აი რატომაც ჯანსაღი დიეტის დროს რეკომენდირებულია მივირთვათ საკვები მსხვილად ნაფქვავი ფქვილისგან, და ასევე გაურჩეველი მარცვლეული).

✔️ღვიძლის უჯრედების განახლებისთვის საჭიროა ყოველდღიურად მივიღოთ ცილა. ადამიანის ორგანიზმის ცილებით გაჯერება და ღვიძლის ჯანმრთელობისთვის უმჯობესია ავირჩიოთ ზღვის თევზი, რომელიც ადვილად და სწრაფად გადაიხარშება. ან აირჩიეთ უცხიმო ფრინველების ჯიშები, ინდაური კურდღელი. ასევე, ცილის მისაღებათ სასურველი დავამატოთ რაციონში დაბალცხიმიანი ხაჭო და კვერცხი. და რა თქმა უნდა, ცილა შეგვიძლია მივიღოთ პარკოსნებიდან, თხილეულიდან და მარცვლეულიდან.

❗️პროდუქტების მაღალ ტემპერატურაზე შეწვის დროს იქმნებიან კანცეროგენები, რომლებიც ხდებიან ორგანიზმში და წამლავენ მას. მოხარშვა, ორთქლზე მომზადება, მოთუშვა, გამოცხობა – სასურველია, ვიდრე შეწვა. არ დატვირთოთ ღვიძლს ზედმეტი პრობლემებით.

✔️ცხიმის ჭარბი ოდენობა აიძულებს ღვიძლს იმუშაოს უფრო გაძლიერებული რეჟიმით. გარდა ამისა, ცხიმების ხარისხზეა დამოკიდებული, დარჩება ღვიძლი ჯანმრთელი თუ არა. უარი თქვით რთულადდნობ ცხიმებზე და ტრანს ცხიმებზე, ასევე მარგარინზე, გადამუშავებულ მზა ხორცის პროდუქტებზე (სოსისზე, შებოლილ პროდუქციაზე, ძეხვეულზე), და არ გაგიტაცოთ მწვადმა.

✔️ღვიძის მუშაობის გასამარტივებლად უნდა გავწმინდოთ ორგანიზმი ტოქსინებისგან, და ამისთვის საჭიროა ცხიმების უჯერი ცხიმმჟავები, რომლებსაც შეიცავს თევზის ქონი ომეგა-3.

✔️არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება უკონტროლოდ მივიღოთ კარაქი, ცხოველური ცხიმი, რადგან ჭარბი ოდენობისას ისინი ტვირთავენ ღვიძლს, იწყებენ სანაღვლე გზებში შეგუბებას.

✔️კაკბელა ნარის ზეთი – უნიკალური ზეთი ღვიძლისთვის. ზეთი შეიცავს ნივთიერებას, რომელიც არის მხოლოდ ამ პროდუქტში, სილიბინინს. ეს კომპონენტი აღადგენს ღვიძლის უჯრედებს, კონკრეტულად კი გლუტატიონს. გლუტატიონი — ძირითადი ნივთიერება, რომელსაც გამოიყენებს ღვიძლი დეტოქსიკაციის პროცესში.

➡️დალიეთ 2 ლიტრამდე წყალი. სასმელი წყლის არასაკმარისი მიღება იწვევს ნაღვლის გასქელებას. ნაღველი ხდება ბლანტი, ფერმენტები მის შემადგენლობაში უარესად მუშაობენ. ორგანიზმში სითხის არასაკმარისი ოდენობის გამო ირღვევა ტოქსინების გამოდევნის პროცესი, რაც დამატებით ტვირთს აძლევს ღვიძლს.

❤️შვრიის ფაფა ითვლება ღვიძლისთვის საუკეთესოდ.იგი ხელს უწყობს ტოქსინების გამოდევნას, ეხმარება მთელი მომნელებელი სისტემის სტაბილიზაციაში, მათ შორის ღვიძლის. წიწიბურა გარდა ნახშირწყლებისა შეიცავს ცილებს და ამინომჟავებს, რომლებისგან ღვიძლი აშენებს თავის უჯრედებს.

🍏 დეტოქსიკაციისათვის საჭიროა რეგულარული ფიზიკური დატვირთვა. ეს აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას სახსრებში.

⚠️ნუ მოიხმართ ალკოჰოლს ბოროტად .

ისევ და ისევ, დამოუკიდებლად იმისა, რომელი მხრიდან შევხედავთ გონივრული კვების და ჯანსაღი ცხოვრების წესის კომპონენტებს, ძირითადი პრინციპები იგივეა:
• მოძრაობა, ფიზიკური დატვირთვა;
• ეკოლოგიური ფაქტორები: სუფთა ჰაერი და წყალი;
• რაციონის ფუძე – ბოსტნეული, მწვანილი და ხილი, პარკოსნები, მარცვლეული.
• ცილის, არაცხიმიანი ხორცის, ფრინველის, თევზის ზომიერი მიღება;
• მარტივი ნახშირწყლების რაციონიდან გამორიცხვა (თეთრი საფუარის პური, მაკარონი თეთრი ფქვილისგან, თეთრი ბრინჯი, ტკბილეული, ფასტ-ფუდი);
• ტრანს ცხიმების გამორიცხვა (ფასტ-ფუდი, ტკბილეული).

“გზას დაძლევს მოსიარულე”
დაიწყეთ მცირედით!

 

თავისუფალი რადიკალები – გაფრთხილებული ნიშნავს შეიარაღებულს! ანუ ანტიოქსიდანტები დამხმარედ