coconutoil

ტროპიკული ზეთები: ქოქოსის ზეთის უნიკალურობა, კაკაოს, პალმის ზეთები. ზიანი და სარგებელი.

#fat #foodbasics
ცხიმები: უბრალოდ რთულზე. ნაჯერი ცხიმები.

ნაწილი 3.

ქოქოსის ზეთი

• ქოქოსის ზეთში ცხიმების 92% შეადგენს ნაჯერ ცხიმებს (შესადარებლად, კარაქი შეიცავს მხოლოდ 66% ნაჯერ ცხიმებს).
• ლაურინის მჟავა (ძირითადი ნაჯერი მჟავა ქოქოსის ზეთში შეადგენს 39-54%), უარყოფითად მოქმედებს სხვადასხვა პათოგენურ მიკროორგანიზმებზე, ბაქტერიებზე, კანდიდოზზე, სოკოზე და ვირუსებზე, გააჩნია ანტიოქსიდანტური და რეგენერატიული თვისებები, და ამიტომაც ფართოად გამოიყენება კოსმეტოლოგიაში.

ლაურინის მჟავა – დედის რძის მთავარი კომპონენტია, რომელიც პატარაობიდან იცავს ბავშვს დაავადებებისაგან.
• ცხოველური ცხიმებისგან განსხვავებით ქოქოსის ზეთი, როგორც ყველა დანარჩენი მცენარეული ზეთი არ შეიცავს ქოლესტერინს.
• ჰარვარდის საზოგადოებრივი ჯანდაცვის სკოლის მონაცემებით ქოქოსის ზეთი ხელს უწყობს ორგანიზმში „კარგი“ ქოლესტერინის ზრდას.
• ნაჯერი ცხიმები ქოქოსის ზეთიდან ადვილად შეთვისებადია, განსაკუთრებული მოლეკულური სტრუქტურის და დნობის საკმაოდ დაბალი ტემპერატურის წყალობით. ქოქოსის ზეთის დნობის ტემპერატურა სულ რაღაც 24-26 გრადუსია. ეს იმას ნიშნავს რომ, როგორც კი ქოქოსის ზეთი ხვდება ადამიანის ორგანიზმში ის მაშინვე დნება, და ორგანიზმი მას ადვილად ითვისებს.

ქოქოსის ზეთი დიდი ხნის განმავლობაში ინახება და არ საჭიროებს მაცივარში შენახვას!

  ქოქოსის ზეთის სარგებელი ჯანმრთელობისათვის: აძლიერებს იმუნიტეტს, ნივთიერების ცვლის და ფარისებრივი ჯირკვლის ნორმალიზებას ახდენს, აუმჯობესებს საჭმლის მონელების პროცესს, ამცირებს ონკოლოგიური დაავადებების რისკს, შეიცავს ცხიმმჯავების 10 სახეობას, თითოეული მათგანი არის საკვები ნივთიერება, აუმჯობესებს ვიტანიბეის და მინერალების შეთვისებადობას, ანტიოქსიდანტების მაღალი შემცველობის წყალობით ხელს უწყობს გაახალგაზრდავებას.
მთავარი მინუსი – ძვირადღირებულია.

 რჩევა: რადგან ქოქოსის ზეთის სტრუქტურა არ ნადგურდება მაღალი ტემპერატურის ზემოქმედების ქვეშ, არ კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს და არ ხდება საზიანო, ის შეიძლება გამოვიყენოთ ცხელი კერძების მომზადებაში (შეწვა, მოთუშვა). ქოქოსის ზეთი ვერ მიიწვავს, და ამიტომ ის შეიძლება გამოიყენოთ საფრიტურეში 5-7 ჯერ, ამით იგი არ ხდება კონცეროგენული.

ამაში მდგომარეობს ქოქოსის ზეთის უნიკალური სარგებელი.

შეკვეთა შეგიძლიათ განათავსოთ ჩვენ ვებ-გვერდზე>>>  

ქოქოსის ზეთი, ცივი გაწურვის / coconut oil virgin, 180ml


კაკაოს ზეთი

• კარგი შეთვისებადობა, რადგან ამ ზეთის დნობის ტემპერატურა უფრო დაბალია, ვიდრე ქოქოსის ზეთის (32-35 გრადუსი).
• ნაჯერი ცხიმები კაკაოს ზეთში უფრო ნაკლებია, ვიდრე ქოქოსის ზეთში (დაახლოებით 60%). ამიტომ კაკაოს ზეთის სარგებელი, როგორც სასარგებლო ნაჯერი ცხიმმჯავების წყარო ნაკლებია. ამის მიუხედავად, ნაჯერი ცხიმმჯავების კონცენტრაცია და შემადგენლობა კაკაოს ზეთში უთუოდ ხდის მას სასარგებლო არჩევნად.
• შეწვა კაკაოს ზეთზე, ქოქოსის ზეთისგან განსხვავებით, არ არის რეკომენდირებული, რადგან 40-50 გრადუს მაღალ ტემპერატურაზე გაცხელების შემდეგ მისი სასარგებლო თვისებები იკარგება.

კაკაოს ზეთის სარგებელი ჯანმრთელობისათვის:
კაკაოს ზეთი ხელს უწყობს იმუნური სისტემის სტიმულირებას, ეხმარება ალერგიული დაავადებების დროს, ამცირებს სისხლის შედედების და სისხლძარღვების ბლოკირების ალბათობას, აღდგენს სისხლძარღვების კედლების დაკარგულ ფუნქციებს და ზრდის მათ ელასტიურობას , ამცირებს ქოლესტერინის ოდენობას და წმინდავს სისხლს, ახდენს კანის ეპიდერმისის ბარიერული ფუნქციების ნორმალიზებას, ეხმარება საჭმლის მონელებაში და გაუმავლობის პრობლემების დროს.

შეკვეთა შეგიძლიათ განათავსოთ ჩვენ ვებ-გვერდზე>>>  

კაკაოს კარაქი, ფირფიტებში / cocoa fat, 100g

პალმის ზეთი

⛔️პალმის ზეთი , რომელიც 50% შედგება ნაჯერი ცხიმებისგან კარდინალურად განსხვავდება ქოქოსის ზეთისგან თავისი წყაროთი, შემადგენლობით და თვისებებით, და ამასთან დაკავშირებით, არაფერი იმისგან რაც იყო ნათქვამი ქოქოსის ზეთის სარგებლობასა და ზიანზე არ შეიძლება იქნეს გამოყენებული პალმის ზეთის მიმართ.

– დნობის ტემპერატურა აქვს 47-54 გრადუსი, პალმის ზეთი მთლიანად არ შეიწოვება და რჩება წებოვან მასად, რომელიც ეწებება სისხლძარღვების კედლებს და ნეგატიურ გავლენას ახდენს ორგანიზმზე, როგორც ცხოველური ცხიმები (არ შეიცავს ქოლესტერინს).

⛔️ პალმის ზეთს იყენებენ მრავალ ტკბილეულსა და ნამცხვრებში, ასევე შოკოლადის წარმოებისას. იყავით ყურადღებით პროდუქტების შერჩევის დროს და წაიკითხეთ შემადგენლობა ეტიკეტზე!!!
მწარმოლებლებს აქვთ მისი გამოყენების საფუძვლიანი მიზეზი – დაბალი ფასი (კაკაოს ზეთზე 10 ჯერ უფრო იაფია) და ხანგრძლივი შენახვის ვადა.

☑️ჯერ კიდევ 2005 წელს მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაციამ აღიარა პალმის ზეთი, როგორც პოტენციურად საშიში პროდუქტი ადამიანის ჯანმრთელობისათვის, და საჭიროა მისი მოხმარება ავიცილოთ თავიდან. მსოფლიო ჯანდაცვის ორგანიზაცია გვატყობინებს ამას ოფიციალურ დოკუმენტში «Avoiding Heart Attacks and Strokes. Don’t be a victim Protect yourself» (ინფარქტების და ინსულტების პრევენცია. არ გახდეთ მსხვერპლი — დაიცავით საკუთარი თავი).

რჩევა: შოკოლადის არჩევისას ყურადღებით წაიკითხეთ შემცველობა და აიჩიეთ შოკოლადი მხოლოდ კაკაოს ზეთის შემცველობით, სხვა დანარჩენი მცენარეული ან ჰიდროგენიზირებული ზეთების გარეშე, მათ შორის პალმის ზეთის გარეშეც.