hleb

რომელი პური არის სასარგებლო ჯანმრთელობისთვის

ხალხში ამბობენ, რომ პური — ყველაფრის თავია. და მართლაც ასეა — პური არის ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო და საჭირო პროდუქტი ჩვენი ორგანიზმისთვის. მაგრამ რომელი პური?

მარცვლის ჩანასახში და გარსში კონცენტრირებულია ვიტამინები და მინერალური ნივთიერებები. ფქვილი და გადამუშავებული მარცვლეული არ შეიცავენ გარსსა და ჩანასახს — იმას, რაც საჭიროა ჩვენი ორგანიზმისთვის.

მარცვალი, რომელსაც არ აქვს გარე გარსი, ძირითადად, შეიცავს სახამებელს, რომელიც ცხელ მდგომარეობაში არ იხსნება, არამედ იბერება და ქმნის კლეისტერს. ამ კლეისტერით ბინძურდება ნაწლავის მიკროსაოები, და ვეღარ მუშაობენ, ირღვევა მომნელებელი სისტემა და შეთვისებადობის პროცესები, ადამიანი ხშირად ცივდება, აქვს გამონაყარი სახეზე, კანზე, ყაბზობა. სტატისტიკის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც ირჩევენ ნაწარმს თეთრი ფქვილისგან, 4-5 ჯერ მეტად აწუხებთ ნივთიერებათა ცვლის დარღვევა და თითქმის ყველას — ყაბზობა.

თერმოფილური საფუარი, რომელიც გამოიყენება პურის ცხობისთვის, იწვევს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დისფუნქციას. ორგანიზმში მოხვედრის დროს ის ხელს უწყობს დისბაქტერიოზის განვითარებას. თეთრი პურის მოხმარება, როგორც ცალკე, ასევე ცილეულ საკვებთან ერთად (ხორცი, ყველი, კვერცხი და ა.შ.), ხელს უწყობს ორგანიზმის დაშლაკვას.

სქლად დაფქვილი და თერმოფილურ საფუარის გარეშე გამოცხობილი პური — ორგანიზმისთვის საჭირო პროდუქტია.

გაითვალისწინეთ, რომ ტორტები, ნამცხვრები, ფუნთუშები უფრო მავნებელია, რადგან მათში ამატებენ სხვა ორგანიზმისთვის მომწამვლელ კომპონენტებს (რაფინირებული თეთრი შაქარი, კონსერვანტები, საღებავები და სხვა ქიმიური ინგრედიენტები).

აშშ-ში ჩაატარეს გამოკვლევა და აღმოაჩინეს, რომ 1 გრამი რაფინირებული ნახშირწყლების (პური, ჩიფსები, შაქარი, თეთრი ბრინჯი, ნამცხვარი და ა.შ.) მოხმარების შემდეგ 15 წუთში იმუნური სისტემის ფუნქცია სუსტდება 90% მეტად. გამოკვლევამ, რომელიც გამოქვეყნებული იყო „საერთაშორისო ჟურნალი კიბოზე“ (Journal of Cancer), აჩვენა კავშირი თეთრი პურის მოხმარებისა და კიბოს დაავადების რისკის ზრდის შორის. გამოკვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებში, რომლებიც მოიხმარენ უმეტესად თეთრ პურს (დღეში 5 ნაჭრის რაოდენობით), თირკმლის კიბოს განვითარების რისკი ორჯერ უფრო დიდია, ვიდრე მათში, ვინც მოიხმარს თეთრ პურს ნაკლებად (დღეში 1,5 ნაჭრის რაოდენობით). ტალინში, 1990 წელს, ვეგეტარიანული კვების ერთ-ერთ კონგრესზე გაჟღერდა მოხსენება, რომელშიც ჰყვებოდნენ პურზე. მომხსენებელი ამბობდა, რომ პური — ადამიანის ორგანიზმისთვის სასიკვდილო პროდუქტია. ნაწლავის წვენებით გაჟრენთილი, ის ამჟავებს ორგანიზმის შიდა გარემოს, გარდაიქმნება თიხისმაგვარ გუნდებად, ეწებება ნაწლავის კედლებზე და ქმნის გაუვალობას.

აშკარაა, რომ თეთრი პური, როგორც რეგულარული დანამატი საკვებში, და მითუმეტეს მისი მთავარი კომპონენტი, საკმაოდ არასასურველია ადამიანისთვის, რომელიც იცავს კვებას და სურს საკუთარი მომნელებელი ტრაქტის გაწმენდა. მაგრამ, თუ არ გამოგდით უარის თქმა, შეეცადეთ მოიხმაროთ პური სქლად დაქფვილი მარცვლისგან, საფუარისა და საკვები დანამატების გარეშე, და კიდევ უკეთესი, ჯობია ისწავლოთ მისი გამოცხობა ნატურალურ დვრიტაზე.

მთელმარცვლიანი ფქვილის განსხვავება პირველი ხარისხის ფქვილისგან

ადრე ფქვილს ფქვავდნენ ქვებს შორის (წისქვილის ქვები) და ის გამოდიოდა სქელი.
აქედანაც სახელი: ფქვილი – სქლად დაფქვილი. უფრო დიდი ნაჭრები გამოდიოდა მარცვლის გარსისგან, ყველაზე წვრილი მტვერი – მარცვლის ენდოსპერმია. ენდოსპერმი – არის საკვები განსავითარებელი ნაყოფისთვის (ძირითადად ეს სახამებელია).

ადამიანისთვის ყველაზე სასარგებლო ვიტამინებსა და მინერალებს შეიცავენ სწორედ გარსი და ნაყოფი.

უმაღლესი და პირველი ხარისხის ხორბლის ფქვილი — არარაობაა ვიტამინების და მინერალების თვალსაზრისით, და მითუმეტეს ყველაზე ქიმიური. სტაბილიზატორები, კონსერვანტები, გამათეთრებები, გასაფხვიერებელი, გემოს გასაუმჯობესებელი — მწარმოებელი არ აწერს ამას ეტიკეტზე.

რას შეიცავს 100 გრ ქატო:
-16,6 გრ ნახშირწყლები
-15,7 გე ცილა (პროტეინი)
-3,8 გრ ცხიმი
78 მკგ სელენი (დღიური ნორმის 110%), 611 მკგ მაგნიუმი (დღიური ნორმის 150%).

რა რჩება 100 გრამ პირველი ხარისხის ფქვილში:
– ნახშირწყლები 70,5 გრ
– ცილა 11,0 გრ
– ცხიმი 1,3 გრ

ფაქტიურად ეს არის აბსოლუტური კალორიები და სხვა არაფერი. ეს კიდევ სწრაფი ნახშირწყლებია, რომლებიც მალე ზრდიან სისხლში შაქრის დონეს და ინსულინის გამომუშავებას. და თუ ადამიანები, რომლებსაც არ აწუხებთ შაქრის დიაბეტი ფიქრობენ, რომ ასეთი ავადმყოფებისთვის ყველაზე საშიში – შაქარია, ისინი ცდებიან. უფრო საშიში – თეთრი ნაწარმია.

1949 წლიდან ფქვილის გასათეთრებლად იყენებენ ქლორის დუოქსიდს, ბენზოლის პეროქსიდსა და სხვა ქიმიას. ფქვილის ბევრი მწარმოებელი ბოლოს ამატებს ხელოვნურ ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს.

შეცვალეთ რაფინირებული ფქვილი მთელმარცვლიანზე.

მთელმარცვლიანი პური შეიცავს საკმარისი რაოდენობის საკვებ ბოჭკოს (უჯრედისს), В ჯგუფის ვიტამინებს და ვიტამინ Е-ს, მინერალებს, რკინას, თუთიას და სელენს, ანტიოქსიდანტებს.

პური მთელმარცვლიანი ფქვილისგან სამართლიანად დასახელდა სამკურნალო პროდუქტად ჭარბი წონის, შაქრის დიაბეტის, ათეროსკლეროზის, ნაწლავის დაბალი მოტორიკის წინააღმდეგ.

 

«პური — ღვთის მადლი»…ფრთხილად! საფუარი!

გლუტენის მავნებლობაზე. ცელიაკია: რა არის ეს