#foodbasics, #healthyliving

თქვენი ბავშვების ჯანმრთელობა თქვენს ხელშია!

თქვენი ბავშვების ჯანმრთელობა თქვენს ხელშია! თქვენს მაგალითზე ასწავლეთ ბავშვებს სწორი კვება.

აირჩიეთ ორგანული პროდუქტები, მოამზადეთ საკვები ერთად, აუხსენით ბავშვებს განსხვავება ჯანსაღ წახემსებასა და მავნე ფასდ-ფუდს შორის, მიაჩვიეთ აქტიურ თამაშებსა და სპორტს. მინიმალურად გამოიყენეთ ტელეფონი – მაქსიმალურად მეტი დრო გაატარეთ სუფთა ჰაერზე! ასწავლეთ ბავშვს საკუთარი ორგანიზმის მოსმენა, წარმოიდგინოს თავისი სხეული – ძრავიან მანქანად, რომელზეც უნდა იზრუნოს და მისცეს მას საჭირო საწვავი, რომ არ დასჭირდეს ხშირ ტექნიკურ დათვალიერებაზე სიარული (სიარული ექიმთან).

ამობეჭდეთ ანატომიის სურათები და შეისწავლეთ საკუთარი თავი ბავშთან ერთად,  დასვით მუდმივი კითხვა „რატომ“.

healthy-lunch_377x171

დაგვიჯერეთ – თქვენც და ბავშვსაც დააინტერესებს თუ როგორ არის  მოწყობილი მომნელებელი ტრაქტი, რა ორგანოები აქვს, და ის, რომ, მაგალითად:

– უმჯობესია საუმზეზე მიიღოთ მთელმარცვლიანი ფაფა (წიწიბურა, კინოა, ქერი), რომელიც მისცემს მას ენერგიას სადილამდე, ვიდრე მაღალგლიკემური ფანტელები (ხშირად, შაქრის შემცველი) ან ფუნთუშა მურაბით, რომლებიც მისცემენ ბავშვს სწრაფ ენერგიას, მაგრამ ძალინ მალე მოშივდება. და იმის მაგივრად, რომ მოახდინოს კონცეტრაცია სწავლაზე, ის იფიქრებს საკვებზე.

– მნიშვნელოვანია უმი ხილის და ბოსტნეულის ჭამა, რადგან ეს არის – ადვილად მომნელებადი ვიტამინებისა და მინერალების წყარო, ისინი შეიცავენ ენზიმებს – ფერმენტებს, რომლის წყალობით ხილი და ბოსტნეული თვითგადამუშავებადია (ჯადოქრობაა, არა?).

– საკმაოდ მნიშვნელოვანია საკვების კარგად გადაღეჭვა, რადგან საკვების მონელება იწყება ნერწყვთან ერთად. რაც უფრო კარგად დაღეჭავს – მით უფრო მალე მოხდება მონელების პროცესი, ვიტამინები უფრო მალე მიაღწევენ მისი სხეულის ყველა უჯრედში.

– ყოველდღე ჩვენ ვაწარმოებთ 1,7 ლიტრ ნერწყვს.

ნერწყვი გამოიყოფა საკვების დანახვაზე, სუნზე, მასზე ფიქრზეც კი.

მიიღეთ სითხის საკმარისი რაოდენობა, რომ დაიცვათ ორგანიზმში წყლის ბალანსი. – კუჭი – არის პირველი ორგანო, სადაც საკვები ხვდება, ის ჰგავს მუშტს, რომელიც შიგნიდან დაფარულია ბევრი ნაკეცით, ისინი მუდმივად იჭიმებიან სხვადასხვა მიმართულებით და აქცევენ საკვებს ფაფად.

–   საჭმლის მომნელებელი წვენი კუჭში მარილმჟავა, იმდენად მწარეა, რომ მეტალის  დადნობაც კი შეუძლია, მაგრამ პლასტმასის სათამაშოები, ფანქრები და თმები გამოდიან მომნელებელი ტრაქტის მეორე მხრიდან, პრაქტიკულად, შეუცვლელი მდგომარეობით. ჩვენი ორგანიზმი დღეში აწარმოებს მარილმჟავის დაახლოებით 2 ლიტრს.

– კუჭიდან საკვები ხვდება სხვა განყოფილებაში – რომელიც წარმოადგენს 4 მეტრიან წვრილ მილს და მას ეწოდება წვრილი ნაწლავი, სადაც ხდება ამ ფაფის გახლეჩვა ცალკეულ მიკრო და მაკრ-ელემენტებად. წვრილი ნაწლავის კედლები იწოვენ ვიტამინებისა და მინერალების დიდ ნაწილს, რომლებიც მიემართებიან სისხლთან ერთად ღვიძლში, სადაც ხდება მისი შემდგომი ფილტრაცია ტოქსინებისა და შხამებისაგან.

– იმ შემთხვევაში, თუ მარილმჟავა მოხვდება წვრილ ნაწლავში, ის დაწვავს მას და გაჩნდება ხვრელი. მაგრამ ეს არ ხდება იმიტომ, რომ წვრილი ნაწლავსა და კუჭს შორის ხდება მარილმჟავის ნეიტრალიზაცია ნაღვლის დახმარებით. ღვიძლი გამოიმუშავებს ნაღველს და ის ინახება ნაღვლის ბუშტში, სხვა მნიშვნელოვან ფუნქციასთან ერთად ის მოქმედებს როგორც ქლორი აუზში, კლავს პათოგენურ ბაქტერიებს. ერთ დღეში გამოიმუშავება ამ მწარე სითხის 1,5 ლიტრი.

მნიშვნელოვანია, რომ მოხდეს ნაღველის რეგულარული გამომუშავება საჭირო შემადგენლობით და საჭირო რაოდენობით. სწორედ ამიტომ, დილაობით არის რეკომნდირებული თბილი ლიმონიან წყლის, ალოეს წვენის ან მცენარეული ჩაის დალევა,  რომლებიც დაეხმარებიან ორგანიზმს ღამე გაგროვილი ნაღვლის გამოყვანაში და ახალი ნაღვლის გამომუშავებაში. ნაღვლის გამომუშავებას, ასევე, ეხმარება მცენარეული ზეთებიც, შეგიძლიათ დილის ფაფაში ბავშვს დაუმატოთ ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი.

– წვრილი ნაწლავიდან საკვები ხვდება სქელ ნაწლავში, რომლის სიგრძე 2 მეტრია, აქ მთავრდება დარჩენილი საკვების გადამუშავების საბოლოო პროცესი. კერძოდ კი, აქ ხდება უხეში ბოჭკოვანი საკვების გადამუშავება, რომლის გადამუშავდება ვერ შესძლო ნაწლავის წინა განყოფილებამ, მაგალითად, უჯრედისის, მწვანილის, ხილისა და ბოსტნეულის უჯრედისის და სხვა. იქვე ხდება ზოგიერთი ვიტამინის გამომუშავება (ვიტამინი К, B ჯგუფის ვიტამინები).

Primary school students snack on fruit and vegetables as part of the Sip and Crunch program.

– დამტკიცებულია, რომ ადამიანის იმუნიტეტის 80% სწორედ მსხვილ ნაწლავშია. ნაწლავის მიკროფლორა, ანუ ბაქტერიები, რომლებიც ცხოვრობენ მსხვილ ნაწლავში, უზრუნველყოფენ ადამიანის იმუნიტეტს. რატომ? თუ მსხვილი ნაწლავის ფუნქცია დარღვეულია, თუ ის რეგულარად არ თავისუფლდება, თუ მასში დარღვეულია ბაქტერიების ბალანსი, მაშინ ხდება ორგანიზმის ინტოქსიკაცია. ეს ნიშნავს, რომ ორგანიზმი შეუპოვრად შრომობს, ცდილობს ტოქსინების მოშორებას , მაგრამ არ შეუძლია გაუმკლავდეს ამ პროცესს და, შედეგად, ტოქსინები ხვდებიან სისხლში, წამლავენ ადამიანს შიგნიდან. არსებობს ბევრი სამედიცინო კვლევა, რომლებიც ამტკიცებენ, რომ ადამიანის ორგანიზმის 65 მეტი დაავადება დაკავშირებულია ნაწლავის არასწორ მუშაობასთან.

– რატომ ირღვევა ნაწლავის მიკროფლორა?

ადამიანის მსხვილ ნაწლავში ცხოვრობს დაახლოებით 400-500 სახეობის სხვადასხვა ბაქტერია, კარგი და ცუდი, რომლებიც მუდმივად ომობენ ერთმანეთთან. მიკროფლორის დომინანტ წარმომადგენლებად ითვლებიან ბიფიდობაქტერიები. აღსანიშნავია, რომ სწორედ უჯრედისი ბოსტნეულიდან, ხილიდან და მწვანილიდან, ასევე ფერმენტული პროდუქტებიდან (კომბუჩა, მჟავე კომბოსტო) წარმოადგენენ საკვებს კარგი ბაქტერიებისთვის, რომლებიც საჭიროა მთელი ორგანიზმის იმუნიტეტის ეფექტური მუშაობისთვის. მიკროფლორა იღვევა ანტიბიოტიკების, ტკბილეულისა და ცომეული პროდუქტების, რაფინირებული შაქრის მიღების დროს,, რომლებიც ხელს უწყობენ პათოგენური გარემოს ზრდას, კერძოდ კი, სოკო კანდიდოზს. ასევე, არასასურველი გარემოს და დისბაქტერიოზის ზრდას ხელს უწყობს სტრესიც.

– თქვენს ბავშვს არ უყვარს ბოსტნეული და მწვანილი? გააკეთეთ სმუზი! ის არც კი შენიშნავს თუ როგორ შეჭამს უმ ყაბაყს, კიტრს, ბროკოლსაც კი, ან სხვა ნებისმიერ ბოსტნეულსა თუ ხილს.

– საიდან ჩნდებიან ტოქსინები, რომლებიც წამლავენ ადამიანს?

ტოქსინები ხვდებიან ორგანიზმში წყალთან, წამლებთან, საკვებთან, ალკოჰოლთან, ნიკოტინთან, ჰაერთან, კოსმეტიკასთან ერთად. ტოქსინების ნაწილს გამოიმუშავებს თვით ორგაზნიმიც, როგორც უჯრედის ცვლის პროცესი.

– შეიძინეთ პროდუქტები სანდო ადგილას, და აუცილებლად წაიკითხეთ მათი შემადგენლობა! შემადგენლობაში არ უნდა იყოს თქვენთვის უცნობი კომპონენტები. ტოქსინების ძირითადი დოზა ხვდება ორგანიზმში საკვებთან ერთად, რომელიც მდიდარია საკვები საღებავებით, დანამატებით, არომატიზატორებით. საკვები პროდუქტების უმრავლესობა იმდენჯერ არის გადამუშავებული, რომ არ წარმოადგენს ორგანიზმისთვის არანაირ ღირებულებას. ესენია „ცარიელი კალორიები“, როგორც შაქარი და თეთრი ფქვილი. დღეს დახლებზე წარმოდგენილია უამრავი გენმოდიფიცირებული პროდუქტი, რომელიც ასევე ტოქსიკურია. ხილი და ბოსტნეული შესაძლებელია შეიცავდნენ პესტიციდებს, ხორცი – ჰორმონებს, თევზი – ვერცხლისწყალს.

–  ცხოვრების არასწორი წესი – მოწევა, ალკოჰოლის მოხმარება, ჭარბი ჭამა, მედიკამენტების ბოროტად გამოყენება, ხელს უწყობენ ორგანიზმში ტოქსინების დაგროვებას.

– კოსმეტიკური და პარფიუმერული პროდუქცია შეიცავს ტოქსინების კოქტეილს. პარაბენები, პროპინგლიკოლი, ნატრიუმის ლაურილ სულფატი, ტექნიკური ზეთი, სპილენძი და მრავალი სხვა მავნე ნაერთი შედის შამპუნებისა და კრემების შემადგენლობაში. ეს ტოქსინები იწოვება კანში და გროვდება ცხიმოვან ქსოვილებში, ღვიძლში, თვინში, იწვევს ალერგიასა და სხვა დაავადებებს.

– ჰაერი. სამწუხაროდ, ქალაქის გამონაბოლქვისგან თავის დაღწევა ყველას არ შეუძლია. ტოქსიური გაზები და ქიმიური ნივთიერებები, როგორიც არის მეტანი და ნახშირბადის მონოქსიდი, მუდმივად გამოიყოფა ატმოსფეროში და წამლავს ჩვენს სხეულს. ტრანსპორტი, ქარხნები და მწეველები ყოველდღიურად აბინძურებენ ჰაერს. თამბაქოს ნაწარმში შედის მთელი რიგი უკიდურესი ტოქსიკური ინგრედიენტები, და მათი გავლენის ქვეშ ხვდებიან პასიური მწეველებიც (ბავშვები). ასევე, გასათვალისწინებელია პროფესიული საქმიანობის დროს მიღებული ტოქსინები – ფრჩხილის ლაქი, საღებავი და ა.შ.

– წყალი. ონკანის წყალი შეიცავს ქლორს, ქლორკირს, ამიაკს და სხვა მავნე ნაერთებს.  გაზიანი წყალი, პაკეტირებული წვენები და სხვა მაღაზიის სასმელები ასევე ტოქსიურია. საუკეთესო ვარიანტი – გააკეთოთ ფრეში, სახლის ლიმონათი, ან დალიოთ ბოთლის მინერალური წყალი.

– თქვენი მომნელებელი ტრაქტი – ურთულესი და ძალიან საინტერესო სისტემაა, გაწელვის დროს ის წარმოადგენს 9-მეტრიან მილს, რომელიც გაუჩერებლივ მუშაობს. ამიტომ უნდა დაასვენოთ თქვენი მომნელებელი ორგანოები და გააკეთოთ შევენება საკვების მიღების შორის.

 

 

http://organika.ge/product/smuzi-kids/