#healthyliving

საინტერესო ფაქტები კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე

ოდესმე გიფიქრიათ თქვენი საჭმლის მონელების პროცესზე?

იმ მომენტიდან, როგორც კი საკვები მოხვდება თქვენს პირის ღრუში და სანამ დატოვებს თქვენს სხეულს, სჭირდება 15-18საათი.

და ამ დროის განმავლობაში, ეს საკვების ნაჭერი ქუცმაცდება, იხეხება, მუშავდება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში. უბრალოდ  წარმოიდგინეთ, რომ თქვენი ნაწლავი არის კუნთოვანი “მილაკი”, რომელიც 3 მეტრის სიგრძისაა (ეს ცოცხალ ადამიანს, გარდაცვლილ ადამიანს ტონუსის დაკარგვის გამო, ნაწლავის სიგრძე 8 მეტრი ხდება)!

მოკლედ მოგითხრობთ საინტერესო ფაქტებზე.

კუჭში საკვები მუშავდება კუჭის წვენით და მარილმჟავით (საშუალოდ 3 საათი შერეული საკვებისთვის). კუჭ-ნაწლავი დიდ როლს ასრულებს “მექანიკურ მონელებაში”, იგი იღებს დიდი რაოდენობით საკვებს, და მუდმივი ზეწოლის პროცესით კუჭის წვენთან შერევით, ფიზიკურად საკვები იყოფა კომპონენტებად და გადაიქცევა სქელ მასად რომელსაც “chymus”ს უწოდებენ.

მაგრამ კუჭი საკმაოდ მცირე როლს თამაშობს ქიმიურ დეკომპრესიის – პროცესში, რომელიც ამცირებს საკვები მოლეკულების ზომას, რაც აუცილებელია სისხლში გადასვლისთვის.
კუჭის შიდა კედლის გასწვრივ საკნები ყოველდღიურად 2 ლიტრი მარილმჟავამჟავას სეკრეცია ხდება, რაც ხელს უწყობს ბაქტერიების განადგურებას და ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას. სხეულის გარეთ, მარილმჟავა გამოიყენება ჟანგის და ნადების მოსაცილებლად ფოლადის ზედაპირებზე, ასევე აღმოჩენილია ზოგიერთ სარეცხ საშუალებებში, მათ შორის ტუალეტის საწმენდებში.

ასეთი მჟავებისგან დასაცავად კუჭის კედლები დაფარულია ლორწოს სქელი ფენით, მაგრამ ამ ლორწოს არ შეუძლია დაიცვას კუჭი განუსაზღვრელი ვადით, ასე რომ ყოველ ორ კვირაში კუჭი „წარმოქმნის“ ახალ ფენას.

უმეტესი პროცესი საჭმლის მონელების და შთანთქმის მცირე ნაწლავში ხდება.

ამრიგად, კუჭიდან გასულ „chymusს“ ნაღველი ამუშავებს, რომელსაც კუჭის წვენი ანეიტრალებს. შემდეგ „chymusი“ მუშავდება პანკრეასის ფერმენტებით და გადადიდს მცირე ნაწლავში, რომლის სიგრძე 2მეტრია, სადაც 4 საათის განმავლობაში რჩება.

cheap-ways-to-boost-gut-health-without-supplements-denver-plastic-surgeon
მცირე ნაწლავში ხდება ნუტრიენტების მარტივ ნაერთებად დაშლა (ცილების – ამინომჟავებამდე, ცხიმების – გლიცერინამდე და ცხიმოვან მჟავებამდე, ნახშირწყლები – გლუკოზამდე) და მათი შეწოვა სისხლში და ლიმფაში.

მცირე ნაწლავის ზედაპირი დაფარულია საცეცებით (ღინღლით, (2500 ბოჭკოვანი 1 სმ²), ამიტომ ზედაპირი ხავერდოვანია. საცეცები ზრდის მთლიან ზედაპირზე შეწოვადობას  (ნაწლავების საერთო ზედაპირი 200 მ ²-მდე აღწევს, რაც შეესაბამება ჩოგბურთის მოედანის ფართს.)

იქიდან საკვები ხვდება მსხვილ ნაწლავში 1.5 მეტრი სიგრძის და გადის 10-15 საათში! მსხვილი ნაწლავში წყალი შეიწოვება, ისევე როგორც ბოჭკოვანი პროდუქტები, რომლებიც მეგობარი ბაქტერიების საკვებია.

ადამიანის საჭმლის მომნელებელი სისტემა წარმოადგენს რთული ეკოსისტემის სახლს, სადაც დაახლოებით 300-500 სახეობის ბაქტერია ბინადრობს.

ასევე ნაწლავს და ტვინს აქვს განსაკუთრებული კავშირი. ნაწლავი –  არის ორგანიზმის  ნამდვილი სუპერ გმირი რომელიც, თავის ტვინთან თანაბრად პასუხისმგებელია მილიონ მნიშვნელოვან რამეზე, მათ შორის ჩვენი განწყობა, კანის ფერი და შრომისუნარიანობა.

  • ნაწლავის უჯრედები ქმნიან ჰორმონ სეროტონინს, რაც გავლენას ახდენს ბევრ პროცესებზე და ყველაზე ცნობილია როგორც განწყობის ჰორმონი.
  • ნაწლავის მიკროფლორა ჩართულია ციტოკინების წარმოებაში – ეს არის იმუნური სისტემის პროტეინი, რომელიც ასევე მოქმედებს ტვინზე. დადასტურებულია, რომ იმუნიტეტის 80% ნაწლავშია.
  • ნაწლავის ლორწოვანი გარსი ცუდად მუშაობს, სისხლში მავნე ნივთიერებების რაოდენობა იზრდება, რაც იმას ნიშნავს, რომ იმუნური პასუხი ძლიერდება. ეს ყველაფერი იწვევს ინტოქსიკაციას, სისტემურ ანთებით პროცესს და ასოცირებულ დაავადებებს.

ზემოთ განხილული ბენეფიციარი ბაქტერია – ეს არის პრობიოტიკები. ისინი ჩვენს ნაწლავში ცხოვრობენ საკმარისი რაოდენობით. მაგრამ იმისათვის, რომ მათ კარგად იმუშაონ, ისინი უნდა “ვკვებოთ”. ამ ბაქტერიისთვის საკვები ნივთიერებები წარმოადგენს –  პრებიოტიკებს, მცენარეთა ბოჭკოების პროდუქტებს, რომელთა წყალობითაც მიკროფლორა ჯანმრთელი რჩება.

il_794xn-1646503792_36dx

რომ მივიღოთ ერთიც და მეორეც, არ არის საჭირო აფთიაქის პრეპარატები. აუცილებელია დიეტის რეგულირება ძალიან მარტივი პრინციპების მიხედვით:

  • ჭამეთ უფრო მეტი , ახალი ბოსტნეული და მწვანილი.
  • შეიყვარეთ ფერმენტირებული საჭმელის: დამწნილებული კომბოსტო ან კიმჩი.
  • უარი თქვით თეთრ რაფინირებულ შაქარზე და რაფინირებულ პროდუქტებზე, თეთრი პური და მაფინები, ნახევარფაბრიკატები და სწრაფი კვება.
  • დაასვენეთ თქვენი კუჭ-ნქწლავის ტრაქტი (გააკეთეთ კვებათა შორის შესვენება, არ დანაყრდეთ ძალიან, ნუ გაგიტაცებთ მუდმივი წახემსება, განტვირთვის დღის მოწყობისათვის იდეალურია მივყვეთ 16/8 პრინციპით კვებას).
  • ამოირჩიეთ ჩვენი პროდუქციის სუპერფუდებში ეფექტური დანამატი თქვენი ჯანსაღი რაციონისთვის: მორინგა, ქლორელა, ხორბლის ღივი (ვიტგრასი), ქერის ღივი, ჭინჭრის ფხვნილი, კურკუმა, მრავალძარღვას ჩენჩოს უჯრედისი, სელის თესლი, ჩია, ბაყაყურა და ა.შ. ეს მაღალეფექტური პროდუქცია არა მხოლოდ გაზრდის იმუნიტეტს და ხელს შეუწყობს ტოქსინებისგან სისხლის გაწმენდას, არამედ დადებით გავლენას ახდენს მთელი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობაზე.

ნუთუ ეს ფაქტები არ არის შთამბეჭდავი?

 

წარმოიდგინეთ, რომ თქვენი სხეული რთული მანქანაა, რომელსაც სჭირდება საუკეთესო საწვავი სწორად ფუნქციონირებისათვის.

 

ყურადღებით წაიკითხეთ ეტიკეტები და აირჩიეთ მაღალხარისხოვანი ორგანული საკვები, მდიდარი ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით.

 

ნუ აიძულებთ საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს უშედეგოდ მუშაობას.

 

 

კუჭის ნორმალური მუშაობა – ჯანმრთელი ორგანიზმის ფუნქციონირებს საფუძველია

 

 

სუფთა ნაწლავი — ჯანმრთელი ორგანიზმი!