და ღმერთმა თქვა: მოგეცით თქვენ ყველანაირი მწვანილი… დედამიწის მთელ ზედაპირზე…და იყოს ეს თქვენი საკვები (ყოფა 1:29)
ყოველ დღე უფრო მეტი ადამიანი ხვდება იმას, რომ ჯანმრთელობის გასაღები — მათ ფეხქვეშ არის. მწვანილი — არის სრულყოფილი საკვები ადამიანისთვის. ქლოროფილის სასიცოცხლო ძალა ახდენს ნამდვილ სასწაულებს! მწვანილი ასევე არის ვიტამინების, ფერმენტების, მინერალების და ანტიოქსიდანტების უმდიდრესი წყარო, თუ თქვენ დაამატებთ მას სტანდარტულ საკვებ რაციონში. მწვანე კოქტეილების დამატება ადამიანის დიეტაში ძლიერ გამაჯანსაღებელ ეფექტს ახდენს.
ცელულოზა, იგივე ბოჭკო (წაიკითხეთ ცაკლე სტატია>>>) მცენარეების მთავარი საშენი ელემენტია, აქვს ყველაზე ძლიერი მოლეკულარული სტრუქტურა. მწვანე ფოთლები, რომლებიც შეიცავენ ღირეულ საკვები ნივთიერებების დიდ ოდენობას, სანდოდ ფუთავენ ყველა ამ ვიტამინს და მინერალს თავის უჯრედებში. რომ მივიღოთ სარგებელი მწვანილისგან, ფაფის კონსისტენციამდე უნდა დავღეჭოთ.
საუკეთესო გადაწყვეტილება – მწვანილის ბლენდერში გატარებაა, მაგრამ, რადგან ამ სახით მწვანილი უგემურია, დაამატეთ ხილი, ხოლო ადვილად გასატარებელი რომ იყოს დაამატეთ წყალი. გამოვა სასარგებლო და საოცარი გემოს კოქტეილი, და რა სასიამოვნო სათქვამია, “მწვანე სმუზი”, რომელიც სულ უფრო პოპულარული ხდება ამერიკაში და სამხრეთ ევროპაში.
სტაფილოს ღეროფოჩის საკვები ღირებულება ბევრად აღემატება სტაფილოს ძირის საკვებ ღირებულებას, თუმცა ჩვენ მაინც გვირჩევნია მცენარეების ძირნაყოფა ვჭამოთ. ეს იმიტომ ხდება, რომ ძირი უფრო მეტ შაქარს და წყალს შეიცავს, ვიდრე კენწერო. მაგალითად, ჭარხლის ფოთლებში კალციუმი 7ჯერ უფრო მეტია, ვიდრე მის ძირში, და А ვიტამინი 192 ჯერ უფრო მეტია! К ვიტამინის შემცველობა თალგამის ფოთლებში 2500 (!) უფრო მეტია, ვიდრე მის ძირში.
მწვანილის ბევრი სახეობა ინულინით არის მდიდარი. ეს არის პრებიოტიკი, რომელიც ხელს უწყობს ვიტამინების და მინერალების შეთვისებადობას, გამოჰყავს ორგანიზმიდან რთული მეტალები, ახდენს იმუნომოდულირებულ ქმედებას.
მწვანილი ასევე სასარგებლოა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისთვის: ის შეიცავს არაგადამუშევადი ბოჭკოს დიდ ოდენობას, რომელიც კუჭის მოტორიკის სტიმულირებას ახდენს. ეს ბოჭკოები ხდებიან კუჭის სასარგებლო ბაქტერიების საკვები, სასარგებლოა შეკრულობის დროს, რომელიც აწუხებს თითქმის ყოველ მესამე ადამიანს დედამიწაზე!
მწვანე მცენარეები შეიცავენ ცილას ცალკეული ამინომჟავების ფორმით, ჩვენი ორგანიზმისთვის ეს ამინომჟავები უფრო მისაღებია, ვიდრე რთული ცხოველური ცილა. სამწუხაროდ, ადამიანების უმრავლესობა მიეჩვია პროტეინების მიღებას, რომლებიც ძირითადად ცხოველური წარმოშობის პროდუქტებშია. ეს აიძულებს ჩვენს ორგანიზმს რთულად იმუშაოს. ზუსტად ამიტომ საჭმლის შემდეგ ჩვენ გვეძინება. ამის გარდა, ცხოველურ პროდუქტებთან ერთად ჩვენი ორგანიზმი იღებს არასაჭირო, რთულად გადამუშავებად ნაწილაკებს, როგორიცაა თავისუფალი რადიკალები, სინთეტიური ჰორმონები, ანტიბიოტიკები და ბევრი სხვა ტოქსიკური ნივთიერებები. ეს ნაწილაკები წარმოადგენენ ნაგავს, შეიძლება დარჩნენ სისხლში დიდი დროის განმავლობაში, გამოიწვიონ ალერგია და ჯანმრთელობის სხვა პრობლემები.
თუ ვილაპარაკებთ მწვანილის სარგებლობაზე, აღსანიშნავია მაგნიუმის მაღალი შემცველობა – უნივერსალური «რელაქსანტი». მაგნიუმი მონაწილეობას იღებს ადამიანის ორგანიზმში 300 ფერმენტულ რეაქციაში, ებრძვის დაღლილობას და დეპრესიას, ეხმარება არტერიული წნევის კონტროლში, ამცირებს გულის არითმიის განვითარებას.
ქლოროფილის სამკურნალო ძალა
ქლოროფილი — თხევადი მზის ენერგია, რომელიც მწვანე ფოთლებსა და მცენარეებშია. ქლოროფილის მოხმარებისას, ჩვენ, პირდაპირი გაგებით, ვაბანავებთ ჩვენს ორგანოებს მზეში.
ქლოროფილის მოლეკულა საოცრად ჰგავს ადამიანის სისხლის მოლეკულას. ქლოროფილი ზრუნავს ჩვენს სხეულზე, ის კურნავს და წმინდავს ყველა ჩვენს ორგანოს და ანადგურებს ჩვენს შინაგან მტრებს, ისეთებს, როგორც პათოგენური ბაქტერიებია, სოკო, კიბოს უჯრედები და სხვა.
რაც უფრო მეტ ქლოროფილს ვიღებთ, მით უფრო კარგი ხდება ჩვენი კუჭის ფლორა და ჩვენი ჯანმრთელობის მდგომარეობა.
იყო დადგენილი, რომ ქლოროფილი ხელს უშლის კიბოს ბევრი სახეობის და ათეროსკლეროზის განვითარებას. სამეცნიერო კვლევების უმრავლესობა ანახებს, რომ თითქმის არ არსებობს დაავადებები, რომლის მდგომარეობა არ შეიძება გააუმჯობესო ქლოროფილით.
Smoothies …
თუ გავითვალისწინებთ, რომ მწვანილი — ქლოროფილის ძირითადი წყაროა, ძნელია იპოვოთ გასაჯანსაღებლად უკეთესი საშუალება, ვიდრე მწვანე კოქტეილები. მწვანილი, ჟანგბადის და მინერალების დიდი შემცველობით — ყველაზე ტუტოვანი საკვებია დედამიწაზე. რაციონში მწვანე კოქტეილების დამატებით, ჩვენ შეგვიძლია შევინარჩუნოთ ორგანიზმში «ტუტა» და სიჯანსაღე.
საკვები ნივთიერებები, რომელსაც შეიცავს ბლენდერში გატარებული მწვანილი, უფრო კარგად ითვისება და კვებავს ორგანიზმს, ვიდრე საკვების სხვა სახეობები, მათ შორის ტრადიციულად მომზადებული სალათებიც.
მწვანილი მწვანე სმუზისთვის გამოიყენება ნებისმირი, რაც უფრო მუქი იქნება, მით უკეთესია.
კარგია სალათის ფოთლები, ისპანახი, ოხრახუში, სტაფილოს ღეროფოჩი, ჭარხალი, ბოლოკი, მანგოლდი, მწვანე კომბოსტო, მწვანე სპარჟა.
ყველაზე ხშირად კოქტეილის შემადგენლობაა: კომბოსტო, ისპანახი, მწვანილი, ვაშლი და ბანანი. ინგრედიენტები შეიძლება შეათავსოთ გემოვნებიდან გამომდინარე, დაამატეთ ავოკაო, ყაბაყი, ბროკოლი, კიტრი, შეცვალეთ მწვანილი. კოქტეილის გამდიდრება შეიძლება ნუშის რძით, დაამატეთ ჩიას ან სელის თელსები, რომლებიც მდიდარია ბოჭკოთი.
თუ თქვენ ფიქრობთ, რომ ასეთ სმუზის არასასიამოვნო გემო ექნება, ნუ ღელავთ. საკმარისია დაამტოთ მასში ტკბილი ხილი, და მისი გემო არაჩვეულებრივ არომატს მიიღებს. თავიდან შეიძლება დავამატოთ ერთი კოვზი თაფლი.
მწვანე სმუზის რეცეპტები საკმაოდ ბევრია, ჩაატარეთ ექსპერიმენტები და იპოვეთ თქვენი საყვარელი რეცეპტი.
სასარგებლო სუპერ საკვები:
https://organika.ge/product/super-greens/
https://organika.ge/product/chlorella/
https://organika.ge/product/spirulina/
https://organika.ge/product/kale/