#foodbasics, #healthyliving, #vitamins, ნახშირწყლები

რომელ ანტიმინერალს შეიცავს ქატო?

 

მიუხედავად იმისა, რომ ხორბლის ქატოში უჯრედისის რეკორდული რაოდენობაა, სარგებელის გარდა მას მოაქვს მნიშვნელოვანი ზიანიც, რომელზეც მწარმოებლები არ საუბრობენ.

fast-food-32პარკოსნების ქერქი, მარცვლეულის ჩენჩო და ბურღულეული შეიცავენ ფიტინის მჟავას. ნაცნობია თქვენთვის მუცლის შებერილობა და დისკომფორტი ლობიოს ჭამის შემდეგ? ამისათვის მადლობა ზუსტად ამ მჟავას უნდა გადავუხადოთ. ხორბლის ქატო და ყავისფერი ბრინჯი არიან ლიდერები ფიტინის მჟავის რეკორდული რაოდენობის შემცველობით (ქვემოთ იხილეთ პროდუქტების სია). მისი ამოცანაა – შეკრას მინერალები, რომლებიც ცურავენ თესლის ირგვლივ გრუნტის წყალში და მიაწოდონ თესლს მაშინ, როდესაც მცენარეს დასჭირდება ეს მინერალური მკვებავი. ორგანიზმს უბრალოდ არ შეუძლია მისი გადახარშვა.

 

ზუსტად ამით არის დაკავებული ფიტინის მჟავა ჩვენს კუჭ-ნაწლავში. ის კრავს კალციუმს, მაგნიუმს, სპილენძს, რკინას, და, განსაკუთრებით, თუთიას, რომლებიც საჭიროა ჰორმონების წარმოებისათვის, ძვლის გამძლეობისა და კანის და თმების ნორმალური მდგომარების შესანარჩუნებლად, ფიტინის მჟავის არახსნად მარილებში.

ამგვარად… ხორბლის ქატოს მოხმარებისას თქვენ, რა თქმა უნდა,  გამოიყვანთ ორგანიზმიდან ტოქსინებს, და ასევე ყველა სასარგებლო ნივთიერებას… ღირს კი თამაში ამად?

განვითარებული მინერალური შიმშილი იწვევს რკინადეფიციტურ ანემიას, რაქიტს ბავშვებში, კბილის ემალის დაზიანებას, ძვლების გათხელებას, ოსტეოპოროზს ზრდასრულ ადამინებში…

ფრინველები აწარმოებენ ორგანიზმში ფერმენტს, რომელიც ანეიტრალებს ფიტინის მჟავას. მას უწოდებენ – ფიტაზას. ფიტაზას არსია – გაანდგუროს ფიტინის მჟავის მარილები და გაანთავისუფლოს ფოსფორი და მინერალები იმისათვის, რომ ფრინველმა და ცხოველმა იკვებოს ამით.

ადამიანი, სამწუხაროდ, ფრინველი არ არის, ფრენა არ შეუძლია, და ფიტაზას აწარმოებს მინიმალური რაოდენობით.

სასარგებლო პრიბიოტიკული ბაქტერიები, რომლითაც მდიდარია ჩვენი კუჭ-ნაწლავი, ასევე ახდენენ ფიტაზის სინთეზს, ამიტომ ადამიანები კუჭ-ნაწლავის ნორმალური მიკროფლორით ბევრად ნაკლბად განიცდიან მინერალების დეფიცინტს დაავადებების მიუხედავად და მათ უფრო უადვილდებათ გამკლავება პროდუქტებთან, რომლებიც შეიცავენ ფიტინის მჟავას!

საინტერესო ფაქტი! ბოლო დრომდე ფიტინის მჟავას აქტიურად იყენებდნენ ღვინის და სხვა ალკოჰოლური სასმელების წარმოებაში.  მოქმედება დაფუძნებული იყო რკინის იონების შეკვრაზე, ის წმინდავდა პროდუქტებს მათგან, ამგვარად, ახდენდა ღვინის ფილტრაციასა და გაღიავებას. იმის მერე, რაც გამოჩნდა ჩანაწერები ფიტინის მჟავის ზიანზე, მისი მოხმარება შეწყდა.

soaknsprout2_edited-new

ფიტინის მჟავა ნეიტრალდება ხანგრძლივი ჩალბობისას, სწორედ ამიტომ ეს ნაბიჯი საჭიროა მარცვლეულის და პარკოსნების, ასევე თხილეულის უკეთ შესათვისებლად.

ბოლო დროს ხორბლის ქატოს არეკლამებენ, როგორც  პანაცეას ყველა დაავადებისგან და, ასევე, გახდომისათვის, მაგრამ რატომღაც არავინ არ აღნიშნავს იმას, რომ ქატო შეიცავს ფიტინის მჟავის დიდ რაოდენობას, რომლის ხშირი მოხმარება იწვევს მნიშვნელოვანი მინერალების დეფიციტს.

 

რა მიზნით ვცდილობთ მეტი მთელმარცვლეული საკვების მოხმარებას? მართალია, უჯრედისისათვის, რომლის მიღებაც ასევე შეგვიძლია ბოსტნეულიდან ბევრად ნაკლები დანაკარგით.

უმ ბოსტნეულსა და მწვანილს აქვთ ერთი უნიკალური თვისება – ორგანიზმის გაწმენდის თვისება, რომლის დახმარებით ჩვენ შეგვიძლია გავაუმჯობესოთ ჩვენი ჯანმრთელობის მდგომარეობა. პროდუქტების სხვა არც ერთ სახეობას ეს არ შეუძლია. ხილში უჯრედისი უფრო რბილია და ის კვებავს ორგანიზმს. უმი ძირნაყოფები და მწვანილი შეიცავენ მნიშვნელოვან განძს – უხეშ უჯრედისს. ის საწმენდი ჯაგრისივით აშორებს ჭარბ ლორწოს ნაწლავის კედლებიდან და ასტიმულირებს მოძრაობის აქტივობას. ის აჩქარებს საკვები გუნდას გავლას მომნელებელ ტრაქტში და არ აძლევს საშუალებას გაჩერდეს (რაც ნიშნავს – დალპეს ან იდუღოს) იმ მძიმე და არაჯანსაღ საკვებს, რომელთან ერთად იყო შეჭმული ბოსტნეული.

საკმაოდ გავრცელებული შეცოდმაა ტრადიციული კვებიდან უმის ჭამაზე/ვეგეტარიანიზმზე გადასვლისას – მეტი ხილის და ნაკლები ბოსტნეულის მოხმარება.  რაციონის ნებისმიერი ცვლილების დროს, გადასვლისას უფრო „მსუბუქზე“ ჯობია დაიწყოთ უმი ბოსტნეულის, და არა ხილის, პორციის გაზრდით.

დღეში მინიმუმ ერთხელ უნდა მიირთვათ სალათის დიდი პორცია უმი უხეში უჯრედისის შემცველი ბოსტნელისგან.

%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%82%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b0

უხეში უჯრედისის შემცველ ბოსტნეულის ჯგუფში შედიან:

– ბოლოკი

– ბოლოკი შავი, მწვანე, თეთრი

– ჭარხალი

– სტაფილო

– ნიახურის ფესვი და ღერო

– კომბოსტოს ყველა სახეობა (მათ შორის, კომბოსტოს მწნილი)

– ტოპინამბური

– თალგამი

– გოგრა

– ოხრახუში, კამა, ისპანახი, სალათის ზოგიერთი სახეობა.

 

სად არის ფიტინის მჟავის შემცველობა?

ქვემოთ მოყვანილია პროდუქტების სია, რომლებიც შეიცავენ ფიტინის მჟავის დიდ რაოდენობას, გრამებში 100 გრ პროდუქტზე.

ბურღულეული და მარცვლეული:

  • ყავისფრი ბრინჯი — 12.5
  • ხორბლის ქატო — 5.2-7.3
  • ბრინჯის ქატო — 2.8-9
  • ველური ბრინჯი — 2.2
  • ხორბლის ყლორტი (ღივი) — 1.5-4
  • ხორბალი — 0.39-1.35
  • თეთრი ბრინჯი — 0.06-1.08
  • ქერი — 0.38-1.2
  • შვრიის ფანტელი — 0.5-1.2
  • ჭვავი — 0.6-1.5
  • ფეტვი — 0.2-1.7

პარკოსნები:

  • ლობიო წითელი, ვარდისფერი, შავი, პინტო — 0.6-2.3
  • ბარდა — 0.2-1.2
  • ნუტი — 0.3-1.8
  • ოსპი — 0.2-1.5
  • არაქისი — 0.2-4.5

თხილეული:

  • ნუში — 0.35-9.4
  • კაკალი — 0.2-6.7
  • კეშიუ — 0.1-5.0
  • ბრაზილიური კაკალი — 0.29-6.4
  • ფსტა — 0.2-2.83
  • თხილი — 0.2-0.9
  • მაკადემია — 0.15-2.6
  • პეკანი — 0.18-4.5
  • ფიჭვის კაკალი -0.2

ფქვილი:

  • ხორბლის თეთრი — 0.27
  • ხორბლის მთელმარცვლეული — 1.3

 

 

მწვანილი = სიცოცხლე!

ორგანიზმის გამწმენდი. უჯრედისი