#foodbasics, #healthyliving

მითი რძეზე

რძე და კალციუმი
3b25661c22975e1d9ca781edd73f0a91

რძე – იმის გარდა, რომ არის ლორწოშემადგენელი პროდუქტი წარმოადგენს ნაკლებ სარგებელს, ვიდრე ჩვენ მიჩვეულნი ვართ რომ ვიფიქროთ. ჩვენ არა მხოლოდ არ ვიღებთ კალციუმს, როდესაც ვსვავთ რძეს, არამედ ვკარგავთ მას. 

ერთი შეხედვით ეს დაუჯერებილია, მაგრამ რძის მოხმარება, მიუხედავად იმისა, რომ იგი შეიცავს კალციუმს, საპირისპირო ეფექტს გვაძლევს. ხდება ძვლების და კბილების დემინერალიზაცია! უფრო მეტიც, ქალები, რომლებიც მოიხმარენ კალციუმის აბებს და ბევრ რძის პროდუქტს უფრო ხშირად ავადდებიან ძუძუს კიბოთი.

ექიმები გვარწმუნებენ, რადგან რძე შეიცავს კალციუმს მისი მოხმარება სასარგებლოა ორგანიზმში კალციუმის მოსამატებლად და ზოგადად ჯანმრთელობისთვისაც.

სინამვდვილეში, გარდა პრიმიტიული ლოგიკური დასკვნებისა, საჭიროა გავითვალისწონოთ სხვა უამრავი ფაქტორი .

✔️პირველ რიგში, კალციუმის მიღება არ ნიშნავს, რომ ორგანიზმი მას ითვისებს. შემომავალი კალციუმის დიდი ნაწილი უცვლელად გადის ორგანიზმიდან. კალციუმის შეთვისებისთვის საჭიროა რამოდენიმე ფაქტორი, და ერთ- ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი არის კაცლიუმის და მაგნიუმის თანაფარდობა . ეს თანაფარდობა ნორმაში უნდა შეადგენდეს 2:1. თუ მაგნიუმის შემცველობა სისხლში ვარდება, თირკმლები ავტომატურად აღდგენენ თანასწორობას და გამოყავთ ორგანიზმიდან კალციუმის ზედმეტი ოდენობა.  რძე შეიცავს ძალიან ცოტა მაგნიუმს, რომელიც ეხმარება კალციუმის 25% შეთვისებას.

✔️აუცილებელია იცოდეთ, რომ კალციუმი ყველში შემცველ ცხიმებთან ერთად ქმნიან არახსნად ნაერთებს, რომლებიც იდევნებიან ორგანიზმიდან .

✔️კალციუმის შეთვისებადობა ასევე დამოკიდებულია რამოდენიმე ნივთირებების შემცველობით: ფოსფორის, კალიუმის და D და K ვიტამინის.

კალციუმი: მინერალი ნომერი ერთი

✔️რადგან შევეხეთ კალციუმის თემას, აღსანიშნავია, რომ კალციუმის შეთვისებადობას ხელს უშლიან, და უფრო მეტიც, მის განდევნას ორგანიზმიდან ხელს უწყობენ ისეთი პროდუქტები, როგორიცაა ყავა, მარილი და ყველაფერი ცხიმიანი (საუბარი მიდის ცხოველურ ცხიმებზე, რომლებითაც მდიდარია მარგარინი, ღორის ქონი, სპრედები, ცხიმიანი ხორცის კერძები). გარდა ამისა, საზიანო ხდება ზოგიერთი მჟავაც, რომლების მაღალი შემცველობაა ისპანახში, რევანდში, მჟაუნაში, ჭარხალში და რამოდენიმე სხვა პროდუქტში .

⚠️სტატისტიკის მიხედვით, კალციუმის მიღების ნორმა 1200 მგ დღეში,  ქალების მხოლოდ 5% იღებს მის საჭირო ნორმას. 70% მეტი დღეში იღებს მხოლოს 200-300 მგ კალციუმს. არ უნდა ველოდოთ იმას, რომ სუფთა კალციუმის მიღება მოგვცემს სასურველ ეფექტს. საჭიროა შევარჩიოთ კომპლექსი, რომელიც შეიცავს აღნიშნულ მინერალებს, ან შევადგინოთ ჩვენი კვება ისე, რომ ყველაფერი საჭირო  მივიღოთ საკვებიდან.

download-1

‼️ორმოცდაათი წლის შემდეგ კალციუმის უკმარისობა ქალის ორგანიზმში აღემატება 50%,  ასევე იზრდება ოსტეოპოროზის და მკერდის კიბოს რისკი. ოსტეოპოროზით დაავადებულნი განწირულნი არიან ამდაგვარ პრობლემებზე. კალციუმის დეფიციტის, ოსტეოპოროზის სიგნალებია ზურგის ტკივილი, ფრჩხილების დაფურცვლა, კბილების ფშვნეტა, მკრთალი თმები.

 

⚠️თუ გავაორმაგებთ ცხოველური ცხიმის დღიური დოზის მიღებას, კალციუმის გამოდევნა შარდით აღწევს 50% ⚠️

რძე არ უშლის ხელს ოსტეოპოროზის განვითარებას – ის მას ხელს უწყობს. ამის გარდა, ძვლების სიმკვრივეს ზდრის  ფიზიკური ვარჯიში. მხოლოდ ეს არის ოსტეოპოროზის რეალური პროფილაქტიკა, და არა რძე.

❗️ცოტა ხნის წინ კალიფორნიის უნივერსიტეტის თანამედროვე მკვლევართა ჯგუფმა გამოაქვეყნა ანგარიში. ყურადღების ფოკუსში მოხვდა 1000 ქალი 65 წლის ზემოთ. კვლევები მიმდინარეობდა 7 წლის განმავლობაში. აღმოჩნდა, რომ ქალები, რომლებიც მოიხმარდნენ უფრო ცხოველურ ცხიმს, ძვლის მოტეხილობები 3,7 ჯერ უფრო მეტია, ვიდრე მათში, ვისი რაციონიც შეიცავდა უფრო მეტ მცენარეულ ცილას. ძვლის დაშლა  4ჯერ უფრო ხშირია მათში,  ვინც მოიხმარს რძეს, მცენარეული ცილის მოყვარულებთან შედარებით .

✔️სამწუხაროდ, დაბალანსებული კვებაც სრულიად ვერ აკმაყოფილებს ორგანიზმში ამ ელემენტის საჭიროებას.

✔️კალციუმის მიღების დღიური ნორმა შეადგენს 1-1,5 გრ. საკვები პროდუქტების უმრავლესობაში ეს ელემენტი ძალიან მცირე ოდენობითაა, და კილოგრამებით უნდა შეჭამო, რომ მიიღო დღიური ნორმა. მხოლოდ რძის პროდუქტებში საკმარისია კალციუმის ოდენობა, თუმცა ჟანგვითი ქმედების გამო კალციუმი ორგანიზმიდან გამოიყოფა .

milk-bad

✔️და  თუ მოვიხმართ პასტერიზებულ რძეს, მოდუღების შემდეგ, ორგანული კალციუმი გადადის არაორგანულ ფორმაში და კალციუმის ასეთ ფორმას ორგანიზმი საერთოდ ვერ ითვისებს. გახსოვდეთ, რომ თერმოდამუშვებული პროდუქტები, ორგანული წყალში ხსნადი და ადვილად შეთვისებადი კალციუმი, გარდაიქცევა ნივთიერებად, რომელიც წყალში არ იხსნება – არაორგანული კალციუმი, შეუთვისებადი ორგანიზმის მიერ, იგი გროვდება შლაკების სახით ორგანიზმში და იწვევს ბევრ დაავადებებს (ართრიტი, ქვები და ქვიშა თირკმლებში, ღვიძლში, ვენების ვარიოკოზული გადიდება) . გაიხსენეთ, რა მოსდით მინერალებს წლის ადუღებისას – ისინი გადადიან ნალექში – ხდებიან უხსნადი – შლაკი. არაორგანული კალციუმი ხშირად გროვდება სისხლძარღვთა «მკვდარ» დაბოლოებებში, ძირითადა მუცლის ღრუს არეში – ეს იწვევს სიმსივნის ფორმირებას. თუ ზიანდება უკანა ტანის სისხლძარღვები – მივიღებთ ჰემოროის. იმისათვის რომ ორგანული კალციუმი ხსნად მდგომარეობაში იყოს, საჭიროა ორგანული ნატრიუმი. იგი უხვადაა ნიახურში -ჭამეთ ბევრი ნიახური და დალიეთ მისი წვენი.

milk

✅ რძის ცილა

მცენარეულისგან განსხვავებით, ცხოველური ცილა ძალიან ამჟავებს ადამიანის ორგანიზმს. ცილა, რომელსაც შეიცავს რძე (კაზეინი), იმდენად ზდრის კუჭის მჟავიანობას, რომ ჩვენი ორგანიზმი იძულებულია გაანეიტრალოს ეს მჟავა მინერალების დახმარებით. მჟავიანობა იზრდება იმიტომ, რომ ადამიანს უბრალოდ არ აქვს ფერმენტები, რომლებიც დაყოფენ რძის ცილას. იმის გამო, რომ ყველა მინერალებიდან ჩვენს ორგანიზმში ყველა მეტი კალციუმია, ორგანიზმი იყენებს კალციუმს მჟავის გასანეიტრალებლად.

✔️ყველაფერი რომ გასაგები იყოს: ორგანიზმი ართმევს კალციუმს საკუთარ ძვლებს, რომ გაანეიტრალოს რძის მავნე გავლენა. კალციუმის ასეთი კოლოსალური დაკარგვა მნიშვნელოვნად ზრდის ბზარების და მოტეხილობების რისკს, ასუსტებს ძვლებს.

ის რომ, ცხოველური ცხიმი უარყოფით გავლენას ახდენს კალციუმის მაჩვენებელზე ჩვენს ორგანიზმში, ექიმები საუბრობდნენ ჯერ კიდევ ოციანი წლების დასაწყისში.

dr-t-colin-campbell-casein-is-the-most-relevant-cancer-promoter-ever-discovered

რატომ ხდება ასე?

ძროხებში, ცილების მიღების წესი ხბოს მიერ დედის ძროხის რძიდან ასეთია – ხბოს კუჭში, დედის რძით კვების პერიოდში, გამოიყოფა ფერმენტი რენინი, რომლის წყალობით ცილა კაზეინი იხლიჩება შემადგენელ ელემენტებად, ანუ ამინომჟავებზე, რომლებისგან, შემდგომში, დგება ახალი ცილები, აუცილებელი ხბოს ზრდისთვის. როდესაც ძროხის და ხბოს ბიოლოგიური საათები გადადიან ახალ რეჯიმზე, რენინი აღარ გამოიყოფა და ხბო წყვეტს დედის რძის მიღებას. ის გადადის სახეობით კვებაზე – მწვანე ბალახზე. ასეთია ბუნება. თუ ასეთ ხბოს ვაიძულებთ არაბუნებრივი გზით ძროხის რძის დალევას, მას გაუჭირდება კაზეინის გადამუშვება (ყველა ცხოველს თავისი სპეციფიური კაზეინი აქვს), შეიძლება ავად გახდეს და მოკვდეს, რადგან კაზეინი უკვე არ გამომუშავდება, ის წამლავს ორგანიზმს და გროვდება შლაკების და ტოქსინების სახით.

➡️ადამიანებში, ჩვილის მიერ რძის ცილების მიღება და შეთვისებადობა საკმაოდ განსხვავებულია. ჩვილებსაც კი არ აქვთ ორგანიზმში ფერმენტები, რომლებსაც შეუძლიათ დაშალონ რძის მჟავა კაზეინი ამინომჟავებზე. მაგრამ მათ დედებს (ყველა ქალს) რძის ჯირკვლებში ბინადრობენ სპეციფიური ბაცილები, რომლებიც დედის რძეთან ერთად აკეთებენ იმას, რასაც რენინი აკეთებდა ხბოს კუჭში. შემდეგ ცხოვრებაში არასდროს ადამიანს არ შეუძლია,  არ უნდა მიიღოს რძე, რადგან მისი ბიოლოგიური საათი გადაირთო  (როდესაც ჩვილს გადააჩვევევნ მკერდს). ეს იმას ნიშნავს, რომ არ არის არც ერთი ბიოლოგიური მექანიზმი, რომელსაც შეუძია ცილა კაზეინის შეთვისება ნებისმიერი ცხოველის რძისგან..

ec51f304968ca191002741241105d4f9

️და არ დაგვავიწყდეს, თერმული დამუშავების დროს ტემპერატურა 70 გრადუსამდე მეტია, ხდება ცილების სრული და შეუქცევადი დენატურაცია – ცილის პირველადი სტრუქტურის განადგურება და დნმ დნობა. ყველა ფერმენტი იშლება ტემპერატურაზე 43 – 70 გრადუსამდე, იქმნება მკვდარი პროდუქტი და ორგანიზმი იღებს შლაკებს  და ტოქსინებს.

ხაჭო – არის უფრო კონცენტრირებული კაზეინი, და ყველი, განსაკუთრებით მაგარი – სუფთა კაზეინი — წებო, მაგრამ არანაირად არ არის საუკეთესო კვების პროდუქტი.

ბავშვები, რომლებიც იკვებებიან ძროხის რძით იქნებიან უფრო პუტკუნები, და შესაძლებელია, უფრო მალე იზრდებოდნენ, მაგრამ იქნებიან ავადმყოფები, დაზიანებული ფილტვებით, რადგან ჩვენი ორგანიზმი არ არის განკუთვნილი ამ ოდენობის ცილების გადამუშავებაზე.

✅ ლაქტოზა (რძის შაქარი)

კუჭში მოხვედრისას, ლაქტოზა იშლება გლუკოზაზე და გალაქტოზაზე. გლუკოზასთან პრობლემები არ არის, შაქრებიდან — არის ენერგიის ძირითადი წყარო, ის ითვისება ბოლომდე. გალაქტოზასთან კი დიდი პრობლემებია – ის საერთოდ არ მიიღება ადამიანის ორგანიზმით იმ მომენტიდან, როდესაც ბავშვს ძუძუს აღარ აძლევენ, რადგან გენი, რომელიც პასუხისმგებელია გალაქტოზის გადამუშავებაზე და შეთვისებაზე, იმ მომენტიდან ითიშება. გალაქტოზა საჭიროა ჩვილი ბავშვისთვის – როგორც ენერგიის დამატებითი რეზერვი (რადგან ენერგიის მარაგი ჩვილებს ჯერ არ აქვთ) და საჭიროების შემთხვევაში, ჩვილი ბავშვის მოიხმარს მხოლოდ დედის რძეს, გადაამუშავებს მას გლუკოზაში. ზრდასრულ ადამიანს და ბავშვს არ შეუძლიათ გადაამუშაონ გლუკოზა და გალაქტოზა. გალაქტოზა არ გამოიყოფა, პირიქით, ის გროვდება ორგანიზმში კანის უჯრედებში, კანქვეშ, განსაკუთრებით ქალებში. ეს არის ყველსათვის ცნობილი და ბევრი ექიმისთვის გაუგებარი – ცელულიტი. გალაქტოზის დადება თვალის ბროლზე – კატარაქტაა. გალაქტოზის დადება სახსრებში – ართრიტის სხვადასხვა ფორმები.

whos-affected-re

The acceptability of milk and milk products in populations with a high prevalence of lactose intolerance. (Am J Clin Nutr. 1988)

ლაქტოზის შეუწყნარებლობაზე მეტყველებენ შემდეგი სიმპტომები, რომლებიც ვლინდება რძის მიღებიდან დაახლოებით ნახევარ- ერთ საათში :

  • დიარეა
  • გაზების დაგროვება.
  • მტკივნეული სპაზმები მუცელში.
  • ბუყბუყი მუცელში.
  • გულისრევა.

რძის შეუწყნარებლობა – სულ სხვა რაღაცაა,  ვიდრე ალერგია.
რძის ალერგიაზე მეტყველებენ შემდგომი სიმპტომები:

  • კანის გამონაყარი, ქავილი.
  • ღებინება.
  • ქოშინი, ყელის დაძაბულობა და ღიტინი.
  • თვალების შეშუპება, ქუთუთოების შეშუპება.
  • გამჭირვალე გამონადენი ცხვირიდან.

ალერგიული რეაქცია შეიძლება გამოწვეული იქნას რძის პატარა ოდენობით, ხოლო რძის შეუწყნარებლობის სიმპომები ჩნდება რძის ან რძის პროდუქტების გარკვეული ოდენობის გამოყენების შემდეგ.

ხშირად შეიძება გაიგოთ ლაქტოზის სარგებელზე. ძირითადად ამბობენ, რომ ლაქტოზა ხელს უწყობს ლაქტობაქტერიების ზრდას, რომლებიც ხელს უშლიან ჩირქოვან პროცესებს ორგანიზმში. ამავე დროს ავიწყდებათ, რომ ლაქტობაქტერიების საკვებია მცენარეული ბოჭკო, რომელსაც შეიცავენ ბოსტნეული, ხილი და მარცვლეული. ამგვარად, ლაქტბაქტერიები, რომლებიც ცხოვრობენ თქვენს ორგანიზმში, მშვენივრად გაძლებენ რძის გარეშე. მაგრამ ლაქტოზა, რომელიც არ იქნა გადამუშავებული ლაქტაზის მიერ, ხდება იმ ჩიქოვანი ბაქტერიების საკვები, რომელთანაც უნდა იბრძოლოს!
picmonkey-collage3

✅ რძე და ცხიმი

რძე რომ არ მჟავდებოდეს, ცხიმებთან უფრო ადვილი იქნებოდა. სანამ რძე მომხმარებლამდე მოვა, მას უამრავჯერ ასხავენ ტარიდან ტარაში. რადგან უკვე დავიწყეთ საუბარი მის ღირებულებაზე და სარგებელზე, პირველ რიგში მივმართოთ ბუნებას. რძე ბუნებაში, როდესაც მას მოიხმარენ ცხოველები და ადამიანები, არ უკავშირდება ჟანგბადს, ის პირდაპირ ხვდება პირის ღრუში ვაკუუმის ქვეშ.

ცხიმები უნდა ხვდებოდნენ ჩვენს ორგანიზმში არაამჟავებულ მდგომარეობაში!!!

ამჟავების სიჩქარით რძე დგას მეორე ადგილზე მცენარეული ზეთის შემდეგ, რომელიც იყიდება ჩვენს მაღაზიებში. თავი რომ დააღწიონ ბაქტერიებს და მიკრობებს, ჰომოგენიზებულ რძეს აცხელებენ ( პასტერელიზაცია) და, როგორ შედეგი, რძის ცხიმი იჟანგება, და სასარგებლო ენზიმები კვდებიან. ხოლო ჩვენ კი ვიღებთ თავისუფალი რადიკალების ნაკრებს და რთულად გადამუშავებად ცილას.

✅ რძე  და ლორწო

️თუ თქვენ ძალიან ოფლიანდებით, დილაობით გიგროვდებათ ნახველი და ცხვირი გაქვთ გაჭედილი, თქვენ ამას ეძახით „ალერგიას“, მაგრამ სცადეთ ერთი კვირა არ გამოიყენოთ რძე. უბრალოდ სცადეთ- ექსპერიმენტისთვის. მხოლოდ ერთი კვირა, მაგრამ პატიოსნად! არანაირი რძე, არანაირი რძის პროდუქტები. 

აი ნახავთ, თქვენ იგრძნობთ განსხვავებას.    

3540-milk-hormones

✅ რძე და ჰორმონები

კაზეინს ბრალად ედება კიდევ ერთი ცოდვა – კანცეროგენულობა. დოქტორმა კოლინ ქემპბელმა გამოიკვლია კაზეინის გავლენა ცხოველებზე და ისწავლა კიბოს განვითარების ჩართვა და გამორთვა, კაზეინის დოზის ზრდით და შემცირებით რაციონში.

გამოკვლევების შედეგებზე დაყრდნობით, რძე არის კიბოს რამოდენიმე სახეობის მიზეზი: სათესლე ჯირკვების, პროსტატის და მკერდის. კაზეინის გარდა კანცეროგენულობაში ეჭვმიტანილია ლაქტოზაც (რძის შაქარი). სხვა თეორიით – კიბოს იწვევენ  ჰორმონები, რომლებსაც შეიცავს რძე, კერძოდ კი – ესტროგენი. ძროხის რძე შეიცავს ესტროგენს დიდ ოდენობაში, რადგან ძროხები, რომლებსაც იყენებენ რძის მრეწველობაში, თითქმის ყოველთვის მაკედ  არიან.

სათესლე ჯირკვლების, პროსტატის და მკერდის კიბოს დაავადების დონე განსაკუთრებით მაღალია იმ ქვეყნებში, სადაც რძეს ხშირად მოიხმარენ.

❗️რადგან დავიწყეთ ლაპარაკი რძეზე ავადმყოფი ძროხებისგან, გავიხსენოთ ისიც, რომ ძროხები ავადდებიან მასტიტით. ოფიციალური სტატისტიკით ავადმყოფი ცხოველები მხოლოდ 5% შეადგენენ, მაგრამ  “თავისიანების” ჟურნალებში სხვა სტატისტიკაა – ძროხების 80% ავადაა მასტიტით. ეს იმას ნიშნავს, რომ  რძეში ხვდება ჩირქი. სხვათა შორის, ამერიკული სანიტარული სტანდარტების მიხედვით, 1 ლიტრი რძე შეიძლება შეიცავდეს ერთ პიპეტ ჩირქს. და ამ დროს, ჩირქს უწოდებენ “სომატურ უჯრედებს”. ეს ჟღერს უკეთესად, ვიდრე უბრალოდ „ჩირქი”? milk-production

❗️მაგრამ რატომ არის ამდენი ძროხა დაავადებული მასტიტით? პასუხი მარტივია – მათი ჯანმრთელობა რძის მწარმოებლებისთვის არ წარმოადგენს პრიორიტეტს. რატომ უნდა შეუქმნან ცხოველებს კარგი (ან თუნდაც მოთმენადი) პირობები, მისცენ ხარისხიანი საკვები, დაიცვან ჰიგიენა? უფრო ადვილია გაუკეთონ ნემსი – და ზრდის ჰორმონი გააკეთებს თავის საქმეს. ცხოველის ცური აღწევს არარეალურ ზომებს და რძის ნაწველი საკმაოდ იზრდება.

❗️ცუდი პირობები ხელს უწყობს სხვადასხვა სახის დაავადებებს. გარდა ამისა, ცხოველების სწრაფი გაზრდა  ხორცზე და რძის ნაწველის გაზრდისთვის, იყებენ სხვადასხვა ჰორმონებს, და ამისგან ცხოველები ავადდებიან.

რამდენ რძეს აწარმოებს თანამედროვე ძროხა, რომელიც გამოყვანილია სელექციური გზით? მინიმუმ 10 ჯერ უფრო მეტს, ვიდრე საჭიროა ხბოს გამოკვებისთვის. ძროხის პროდუქტიულობა მხოლოდ 30% დამოკიდებულია გენეტიკაზე. დანარჩენი 70% – საკვებზე. ბუნებრივ მცენარეულ საკვებზე ამ ოდენობის რძის წარმოება შეუძლებელია. ამიტომ იყენებენ მაღალკალორიულ საკვებს, სხვადასხვა ხელოვნური დანამატებით, თევზის მრეწველობის ნარჩენებით და ძვლის ფქვილით, რაც იწვევს ძროხებში მონელების პროცესის და მეტაბოლიზმის პრობლემებს. მაგრამ ნაწველის გაზრდა შეიძლება კიდევ  40% – სინთეტიკური ზრდის ჰორმონების დამატებით.

hormones-milk❗️ანტიბიოტიკების გარეშე თანამედროვე მეცხოველეობა ვერ იარსებებდა იმ სახით, რომელშიც ის არსებობს ამ მომენტისთვის.

ანტიბიოტიკებით გაჟღენთილი პროდუქტების რეგულარული მოხმარების შედეგად ქვეითთება იმუნიტეტი და აღუქმელობა ბევრ წამლებზე ანტიბიოტიკების შემცველობით.

ხშირად შეიძილება გაიგოთ, რომ თერმული დამუშავების შემდეგ ანტიბიოტიკები ნეიტრალდებიან. ქათმის ბულიონის მომზადების შემდეგ ანტიბიოტიკი ( მაგალითად, ტეტრაციკლინი) გადადის ბულიონში, რომელსაც თქვენ ტრადიციულად გირჩევენ მისცეთ ბავშვებს გაციებისას!

 

images-1

✅ დამოკიდებულება რძეზე

ბავშვს არ შეუძლია დაძინება – თბილი რძე მას დააწყნარებს.” ეს მართალია! რძე აწყნარებს. რადგან კაზეინი – ნარკოტიკია. უფრო სწორად, კაზეინი მონელების დროს ანთავისუფლებს ე.წ. კაზომორფინებს- ოპიატებს. ყველაზე მეტი კაზეინი ყველშია, ამიტომაც გვიყვარს ის ასე. სამწუხაროდ,  ჩვენ უბრალოდ ნარკომანები ვართ:-(

ადამიანის რძე ასევე შეიცავს კაზეინს, მაგრამ ბევრად ნაკლები ოდენობის, ვიდრე ძროხის რძე. ნარკოტიკული ნივთიერების მიზანი რძეში –  გააძლიეროს ბავშვის და დედის ურთიერთობა. ბუნებაში, ასეთი ურთიერთობა აიძულებს ხბოს უფრო ახლოს იყოს დედასთან, რომ მტაცებელმა არ შეჭამოს.

✅რძე და გაციება

გაციების და სურდოს დროს რეკომენდირებულია რძის დალევა. ვირუსული დაავადებებისას რძის მოხმარება არგუმენტირდება იმით, რომ რძე შეიცავს ადვილად შეთვისებად ცილას. ცილა კი საჭიროა იმუნოგლობულინის წარმოებისთვის, რომელიც, თავის მხრივ, საჭიროა ვირუსული ინფექციების ბრძოლისათვის.

ცილის მიღება შესაძლებელია არა მხოლოდ რძის პროდუქტებიდან. ამიტომ მოდით ვნახოთ რა გავლენას ახდენს რძე დაავადებულ ორგანიზმზე.

nomilkaპირველ რიგში, სურდოს დროს მცირდება ფერმენტი ლაქტაზას გამომუშავება, რომელზეც ჩვენ ადრე უკვე ვისაუბრეთ. შესაბამისად, შეიძლება რძის შეუწყნარებლობის სიმპტომების გამოჩენა, რომლებიც არ გააუმჯობესებენ  პაციენტის მდგომარეობას.

მეორედ, რძე ზდრის სხვადასხვა ოდენობის გამონადენს (ნახველი და ცხვირიდან გამონადენი), რომლებიც ისედაც წარმოადგენენ უსიამოვნო სიმპტომებს ვირუსული დაავადებების დროს. სცადეთ გაციების ან სურდოს დროს  დაიცვათ სრულიად მცენარეული დიეტა და ნახავთ, რომ გამონადენი ბევრად შემცირდება.

მესამედ, რძე ხელს უწყობს ანთებით პროცესებს. ანთებითი დაავადებების დროს ტყუილად კი არ უწევენ რეკომდაციას მცენარეულ დიეტას. ამ დიეტის დროს მკვეთრად მცირდება ანთებითი პროცესების საფრთხე, როგორიცაა გართულებები სურდოს და გაციების შემდეგ.

kefir

✅ რძე თუ კეფირი?

რა თქმა უნდა, რძის პროდუქტები – მაწონი, კეფირი, რადგან  ისინი შეიცავენ ლაქტო და ბიფიდობაქტერიებს, რომლებიც ზღუდავენ ადამიანის ნაწლავებში ლპობით მიკრობულ გარემოს.

ბიფიდობაქტერიების სარგებელი შედგება შემდეგში:

  • ახდენენ ღვიძლის და თირკმლების ნორმალიზებას;
  • ამცირებენ სისხლში შაქრის დონეს;
  • ახდენენ В და К ჯგუფის ვიტამინების სინთეზს.

ბიფიდობაქტერიები ლაქტობაქტერიებისგან განსხვავებით, გარდა იმისა, რომ აძლიერებენ იმუნურ სისტემას, ხელს უშლიან ალერგიის განვითარებას და ზღუდავენ კანცეროგენების ქმედებას.

ლაქტო ბაქტერიების სარგებელი არანაკლებია, ვიდრე ბიფიდობაქტერიების:

  • ებრძვიან ჩირქოვან სტრეპტოკოკებს ზედა სასუნთქი გზების ბაქტერიული ინფექციების დროს;
  • ლიკვიდაციას ახდენენ ჰელიობაქტერ პილორიზე;
  • ხელს უშლიან ვირუსების გამრავლებას;
  • ამცირებენ ნერვულ აშლილობებს (დაღლილობას, ებრძვიან დეპრესიას).

არც ერთი სამკურნალო პრეპარატი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ნორმალიზაციისთვის არ გამოიყენება ფიბიდო-და-ლაქტო ბაქტერიების გარეშე (პრიბიოტიკები). მათ იყენებენ დისბაქტერიოზის მკურნალობისას და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის  ანთების პროფილაქტიკისთვის.

კუჭ-ნაწლავის მიკროფლორა ადამიანის იმუნური სისტემის ყველაზე დიდი ორგანოა. არ არის საიდუმლო, რომ იმუნიტეტის 80% იმყოფება კუჭ-ნაწლავში, ანუ მის მიკროფლორაში. 

იმისათვის, რომ ვიყოთ კარგ ფორმაში, საჭიროა დავიცვათ მიკროფლორის ბალანსი, რომელიც ხელს  უწყობს   იმუნურ სისტემას. პროფილაქტიკისთვის შეიძლება გავითვალისწინოთ რძის პროდუქტები (კეფირი, მაწონი და ა.შ.), რომლებიც ნამდვილად შეიცავენ მოკლევადიან «ცოცხალ კულტურას». იმის გამო, რომ კეფირი და მაწონი ამჟავებს ორგანიზმს და ლორწოშემადგენელი  პროდუქტია, უპირატესობა უნდა მივანიჭოთ მცენარეულ წყაროებს.

ბოჭკოთი გამდიდრებული პროდუქტების მოხმარება (ბოსტნეული, ხილი, მარცვლეული, ხორბლის პური) ასევე დიდწილად ხელს უწყობს ჯანსაღი მიკროფლორის შენარჩუნებას.

 

მხოლოდ ერთი კითხვა – რომელ ცხოველს აქვს ყველაზე დიდი კბილები? დაგვეთანხმეთ, რომ სპილოს შუანი ყველაზე დიდი კბილებია, რომელიც კი ოდესმე გინახავთ. წარმოიდგინეთ, რამდენი ვედრო რძე და რამდენი კილოგრამი ყველი უნდა ეჭამა სპილოს, რომ ასეთი შუანები ჰქონოდა? მაგრამ არა, სპილოს ენერგიის და კოლოსალური ძალის წყაროა — მცენარეულობა, რომლითაც ის იკვებება.

➡️ მაშასადამე, ამ შენარჩევით ჩვენ არ მოგიწოდებთ, რომ საერთოდ თქვათ უარი რძეზე და რძის პროდუქტებზე (როგორც უკვე შენიშნავდით, ჩვენ ვართ უკიდურესობების წინააღმდეგ)   🙂

➡️რძე – სასარგებლო და წმინდა საკვებია ბევრ კულტურაში, მაგალითად, ინდოეთში. ვედური საკვების  ტრადიციების თანახმად ქორფა რძე არის ბრძენი ადამიანების საკვები. მართალია, საუბარია უმ რძეზე ყოველგვარი გადამუშავების გარეშე ძროხებისგან, რომლებიც თავისუფლდ იძოვებიან…არაგადამუშვებულ რძეში არის ძალიან ბევრი სასარგებლო ელემენტი: სხვადასხვა ენზიმები (ფერმენტები, რომლებიც ხლიჩავენ ლაქტოზას, ლიპაზას,  აუცილებელია ცხიმების, პროთეაზის შეთვისებადობისთვის, რომელიც ხლიჩავს ცილებს). ნატურალური რძე ასევე შეიცავს ლაქტოფერინს, რომელიც ზრდის იმუნიტეტს, აქვს  ანტიოქსიდანტური, ანტიანთებითი, ანტივირუსული თვისებები.

მაღაზიის რძეში ეს ყველაფერი უკვე აღარ არის: გადამუშავების პროცესში, რაც კი სასარგებლო იყო მასში, უბრალოდ განადგურებულია.

 

49e1-milk-is-death

✅რითი შეიძლება შევცვალოთ რძე?

✔️საჭირო ოდენობის კალციუმის მიღებისთვის უნდა მივიღოთ დამატებით კალციუმის და მაგნიუმის, ასევე ფოსფორის და კალიუმის პრეპარატები, რადგან ისინი პირდაპირ ურთიერთობაში არიან

✔️✔️არსებობს ბევრი ნატურალური და სასარგებლო რძის შემცველი. მცენარეული რძის ზოგიერთი სახეობა შეიძლება უგემურად მოგეჩვენოთ, მაგრამ რაღაცა აუცილებლად მოგეწონებათ. brands-to-watch-in-us-flavored-non-dairy-milk_strict_xxl

სოიოს რძის გარდა არსებობს ბრინჯის, შვრიის, ქოქოსის და ნუშის რძე. ჩამოთვლილი რძის ყველა სახეობა განსხვავდება როგორც გემოთი, ასევე შემადგენლობით და შეიცავენ ბევრ სასარგებლო ნივთიერებებს.

✔️კუჭ-ნაწლავის მიკროფლორის შესანარჩუნებლად მიირთვით ბოჭკოთი მდიდარი საკვები, ბოსტნეული და ხილი, მთელმარცვლეული პური, რომელიც ხელს უწყობს სასარგებლო მიკროფლორის, და შესაბამისად, იმუნიტეტის შენარჩუნებას.

️️

ეჭვი შეიტანეთ, წაიკითხეთ, განვითარდით!

იყავით ჯანმრთელები!

ქლოროფილი – მცენარეული სამყაროს “მწვანე სისხლი”

ცილოვანი დიეტა: დადებითი და უარყოფითი მხარეები