გამოთქმები «ტკბილი სიკვდილი» «თეთრი სიკვდილი» ალბათ, ყველასთვის ცნობილია. რატომ არის შაქარი ასეთი მავნებელი? აქ მოყვანილია 10 ფაქტი, რომელიც ადასტურებს შაქრის
მავნებლობას ჩვენს ორგანიზმზე:
1) შაქარი იწვევს ცხიმის დაგროვებას
შეგახსენებთ, რომ ის შაქარი, რომელსაც მოიხმარს ადამიანი, გადაიდება ღვიძლზე გლიკოგენის სახით. თუ გლიკოგენის მარაგი ღვიძლში აღემატება ჩვეულ ნორმას, შეჭმული შაქარი გადაიდება ცხიმოვან დაგროვებებში, ძირითადად, თეძოებსა და მუცელზე. არსებობს კვლევების მონაცემები, რომლებიც აჩვენებენ, რომ შაქრის მოხმარების დროს ცხიმთან ერთად უმჯობესდება ორგანიზმით მეორის შეთვისება. მარტივად რომ ვთქვათ, შაქრის დიდი რაოდენობით მოხმარება იწვევს ჭარბ წონას. როგორც უკვე იყო ნათქვამი, შაქარი – მაღალკალორიული პროდუქტია, რომელიც არ შეიცავს ვიტამინებს, უჯრედისს და მინერალურ ნივთიერებებს.
2) შაქარი იწვევს შიმშილის ცრუ გრძნობას
მეცნიერებმა აღმოაჩინეს ადამიანის ტვინში უჯრედები, რომლებიც აგებენ პასუხს მადის კონტროლზე, რომლებსაც შეუძლიათ შიმშილის ცრუ გრძნობის გამოწვევა. თუ ადამიანი მოიხმარს პროდუქტებს შაქრის დიდი შემცველობით, თავისუფალი რადიკალები ხელს უშლიან ნეირონების ჩვეულ და ნორმალურ მუშაობას, რაც იწვევს შიმშილის ცრუ გრძნობას, და ეს, როგორც წესი, მთავრდება ზედმეტი ჭამითა და ჭარბი წონით.
არსებობს კიდევ ერთი მიზეზი, რომელიც იწვევს შიმშილის ცრუ გრძნობას: როდესაც ორგანიზმში ხდება გლუკოზის დონის მკვეთრი ზრდა, ხოლო შემდგომ ასეთივე მკვეთრი დაწევა, ტვინი ითხოვს გლუკოზის დონის დეფიციტის აღდგენას სისხლში. შაქრის არაზომიერი მოხმარება იწვევს ინულინის და გლუკოზის დონის სწრაფ ზრდას ორგანიზმში, ხოლო ეს იწვევს შიმშილის ცრუ გრძნობასა და ზედმეტ ჭამას.
3) შაქარი ხელს უწყობს დაბერებას
შაქრის ჭარბმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ნაოჭების ნაადრევი გამოჩენა, რადგან შაქარი გადაიდება მარაგად კანის საფარის კოლაგენში, და ამით ამცირებს მის ელასტიურობას. მეორე მიზეზი, რომლის გამო შაქარი ხელს უწყობს დაბერებას – არის ის, რომ შაქარს შეუძლია მოიზიდოს და დაიკავოს თავისუფალი რადიკალები, რომლებიც კლავენ ჩვენს ორგანიზმს შიგნიდან.
4) შაქარი იწვევს შეჩვევას
როგორც აჩვენა ვირთხებზე ჩატარებულმა კვლევებმა, შაქარი იწვევს საკმაოდ ძლიერ მიჩვევას. ეს მონაცემები ადამიანზეც ვრცელდება. ამ პროდუქტის მოხმარების დროს ადამიანის ტვინში ხდება ისეთივე ცვლილებები, როგორც მორფიუმის, კოკაინისა და ნიკოტონის ზემოქმედების დროს.
5) შაქარი ართმევს ორგანიზმს В ჯგუფის ვიტამინებს
В ჯგუფის ყველა ვიტამინი (განსაკუთრებით ეს ეხება ვიტამინ В1 – ტიამინს) აუცილებელია სწორი მონელებისთვის და ორგანიზმით ყველა საჭირო საკვები პროდუქტის შესათვისებლად, რომლებიც შეიცავენ შაქარსა და სახამებელს. თეთრი შაქარი არ შეიცავს არც ერთ В ჯგუფის ვიტამინს. ამ მიზეზით, იმისათვის, რომ შეითვისოს თეთრი შაქარი, ორგანიზმი იღებს В ჯგუფის ვიტამინებს კუნთებიდან, ღვიძლიდან, თირკმლებიდან, ნერვებიდან, კუჭიდან, გულიდან, კანიდან, თვალიდან, სისხლიდან და ა.შ. გასაგები ხდება, თუ რა შეიძლება გამოიწვიოს ამ ყველაფერმა ორგანიზმში, ანუ ორგანოების უმრავლესობაში დაიწყება В ჯგუფის ვიტამინების ძლიერი დეფიციტი.
შაქრის ჭარბი მოხმარების დროს ხდება В ჯგუფის ვიტამინების „დაკავება“ ყველა ორგანოსა და სისტემაში. ამან, პირველ რიგში, შეიძლება გამოიწვიოს ჭარბი ნერვული აღზნებადობა, მომნელებელი სისტემის დარღვევა, მუდმივი დაღლილობს გრძნობა, მხედველობის დაქვეითება, ანემია, კუნთური და კანის დაავადებები, გულის შეტევა და ბევრი სხვა არასასიამოვნო შედეგები.
ეხლა შეიძლება დარწმუნებით ითქვას, რომ 90% შემთხვევაში ასეთი დარღვევების აცილება შესაძლებელი იყო, თავის დროზე რომ აეკრძალათ შაქრის მიღება. როდესაც ხდება ნახშირწყლების მოხმარება მათი ნატურალური სახით, ვიტამინი В1 დეფიციტი, როგორც წესი, არ ვითარდება, რადგან ტიამინი, რომელიც საჭიროა სახამებლის და შაქრის გასახლეჩად, არის საკვებში. ტიამინი საჭიროა არა მხოლოდ კარგი მადის გასაზრდელად, არამედ იმისათვის, რომ მოხდეს მომნელებელი პროცესების ნორმალური ფუნქცონირება.
6) შაქარი მოქმედებს გულზე
საკმაოდ დიდი ხანია დადგენილი კავშირი ჭარბი შაქრის (თეთრი) მოხმარებასა და გულის (კარდიალური) მუშაობის დარღვევებთან. თეთრი შაქარი საკმაოდ ძლიერად, უარყოფითად მოქმედებს გულის კუნთის მუშაობაზე. მას შეუძლია გამოიწვიოს ტიამინის ძლიერი დეფიციტი, რაც იწვევს გულის კუნთური კანის დისტროფიას, და ასევე ანავითარებს სისხლძარვთგარეთა სითხის დაგროვება, რაც საბოლოო ჯამში, იწვევს გულის გაჩერებას.
7) შაქარი ფიტავს ენერგიულ მარაგს
ბევრი ადამიანი თვლის, რომ თუ ისინი მოიხმარენ შაქრის დიდ რაოდენობას, მათ ექნებათ მეტი ენერგია, რადგან შაქარი წარმოადგენს მთავარ ენერგომატარებელს. სიმართლე რომ ვთქვათ, ეს მცდარი შეხედულებაა ორი მიზეზის გამო, მოდით ვილაპარაკოთ მათზე..
პირველ რიგში, შაქარი იწვევს ტიამინის დეფიციტს, ამიტომ ორგანიზმს არ შეუძლია დაამთავროს ნახშირწყლების მეტაბოლიზმი, რის გამოც არ მიიღება იმდენი ენერგია, როგორც საკვების მთლიანი გადამუშავების დროს. ეს იწვევს იმას, რომ ადამიანს ეწყება დაღლილობის გამოხატული სიმპტომები და მცირდება მისი აქტიურობა.
მეორე, შაქრის მაღალი დონე, როგორც წესი, მოდის შაქრის დონის დაწევის შემდეგ, რომელიც ხდება სისხლში ინულინის დონის სწრაფი ზრდის შემდეგ, რომელიც, თავის მხრივ, ხდება შაქრის დონის მკვეთრი ზრდისგან. ეს მანკიერი წრე იწვევს იმას, რომ ორგანიზმში ხდება ნორმაზე მეტი შაქრის დონის შემცირება. ამ მოვლენას ეწოდება ჰიპოგლიკემიის შეტევა, რომელსაც ახლავს შემდეგი სიმპტომები: თავბრუსხვევა, აპათია, დაღლილობა, გულისრევა, ძლიერი გაღიზიანებულობა და კიდურების ტრემორი.
8) შაქარი წარმოადგენს სტიმულატორს
შაქარი თავისი თვისებებით არის ნამდვილი სტიმულატორი. როდესაც ხდება სისხლში შაქრის დონის ზრდა, ადამიანი გრძნობს აქტიურობის მოზღვავებას, იქმნება მსუბუქი აღზნებადობის მდგომარეობა, აქტიური ხდება სიმპათიკური ნერვული სისტემის საქმიანობა. ამ მიზეზით, თეთრი შაქრის მოხმარების შემდეგ ჩვენ ვამჩნევთ, რომ გულის კუნთის შეკუმშვის სიხშირე საკმაოდ იზრდება, ხდება არტერიული წნევის მცირე ზრდა, ხშირდება სუნქთვა, იზრდება ვეგეტატიური ნერვული სისტემის ტონუსი.
ბიოქიმიის შეცვლის მიზეზით, რომელსაც არ ახლავს არანაირი ფიზიკური დატვირთვა, მიღებული ენერგია დიდი ხნის განმავლობაში არ იფანტება. ადამიანს უჩნდება შინაგანი დაძაბულობის გრძნობა. სწორედ ამიტომ შაქარს ხშირად უწოდებენ „სტრესულ საკვებს“.
9) შაქარი გამორეცხავს კალციუმს ორგანიზმიდან
საკვები შაქარი იწვევს სისხლში ფოსფორის და კალციუმის თანაფარდობის შეცვლას, ხშირად იზრდება კალციუმის დონე, ამასთან ერთად მცირდება ფოსფორის შემცველობის დონე. კალციუმის და ფოსფორის არასწორი თანაფარდობა გრძელდება 48 საათზე მეტს იმის შემდეგ, რაც შაქარი იქნა გამოყენებული.
იმის გამო, რომ კალციუმის და ფოსფორის თანაფარდობა დარღვეულია, ორგანიზმს არ შეუძლია კალციუმის სრულყოფილად შეთვისება, რომელიც მიეწოდება საკვებთან ერთად. კალციუმის და ფოსფორის ყველაზე კარგი თანაფარდობაა 2,5: 1, იმ შემთხვევაში, თუ თანაფარდობა დარღვეულია, და კალციუმი უფრო მეტია, მაშინ დამატებითი კალციუმი უბრალოდ არ გამოიყენება და არ ითვისება ორგანიზმით.
ზედმეტი კალციუმი გამოდის შარდთან ერთად, ან მას შეუძლია შექმნას საკმაოდ დიდი ნადები ნებისმიერ რბილ ქსოვილში. ასეთ შემთხვევაში, კალციუმის რაოდენობა ორგანიზმში შეიძლება საკმარისი იყოს, მაგრამ იმ შემთხვევაში, თუ კალციუმი მიეწოდება შაქართან ერთად, ის უსარგებლოა. სწორედ ამიტომ გვინდა ყველას გაფრთხილება, რომ კალციუმი შეტკილებულ რძეში არ ითვისება ორგანიზმით ისე როგორც საჭიროა, და ეს, თავის მხრივ, ზრდის რისკს ისეთ დაავადების განვითარებას, როგორიცაა რაქიტი, და ასევე სხვა დაავადებების, რომლებიც დაკავშირებულია კალციუმის დეფეციტთან.
იმისათვის, რომ მეტაბოლიზმი და შაქრის დაჟანგება სწორად მიდიოდეს, ორგანიზმში საჭიროა კალციუმი, იმის გამო, რომ შაქარი არ შიეცავს არც ერთ მინერალურ ნივთიერებას, კალციუმის მიღება ხდება უშუალოდ ძვლებიდან. ისეთი დაავადების განვითარების მიზეზი, როგორიცაა ოსთეოფოროზი, ასევე კბილების დაავადება და ძვლების მოდუნება, წარმოადგენს კალციუმის ნაკლებობას ორგანიზმში. ისეთი დაავადება, როგორიცაა რაქიტი, ნაწილობრივ განპირობებულია თეთრი შაქრის ჭარბი მოხმარებით.
10) ყველაზე მნიშვნელოვანი ფაქტორი!
შაქარი ამცირებს იმუნური სისტემის ძალას 17 ჯერ! რაც უფრო მეტი შაქარია ჩვენს სისხლში, მით უფრო დაბალია იმუნიტეტი. რატომ არის საშიში შაქრის დიაბეტი თავისი გართულებით? იმიტომ რომ სიმართლე შაქარშია. დიაბეტის დროს ორგანიზმს არ შეუძლია შაქრის შეთვისება და ის ნელ-ნელა გროვდება ორგანიზმში. რაც უფრო მეტი შაქარია სისხლში, მით უფრო ნაკლები იმედი უნდა გვქონდეს იმუნურ სისტემაზე.
იმისათვის, რომ არ გვქონდეს პრობლემები ჯანმრთელობასთან, ჯობია მაქსიმალურად ამოვიღოთ რაციონიდან შაქარი. მაგრამ შაქრის ამოღება რაციონიდან 100% არ გამოვა და არც არის საჭირო, რადგან ნატურალური შაქრის მცირე რაოდენობა საჭიროა ადამიანის ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. ხოლო რაფინირებული შაქარი ჯობია ამოვიღოთ რაციონიდან 99%-ით. ასევე, ჯობია არ მოიხმაროთ სხვადასხვა კანფეტები, შედედებული რძე, ტორტები, მურაბები, – მარტივად რომ ვთქვათ, ყველა პროდუქტი, რომელშიც არის კონცენტრირებული რაფინირებული შაქრის მაღალი დონე.
დღეს, შაქრისგან და სხვა ტკბილეულისგან თავის დასაღწევად ადამიანს ეხმარება ნატურალური დამატკბილებლები და ბუნებრივი პროდუქტები, რომლებიც არა მხოლოდ არ არღვევენ ნივთიერებათა ცვლას, არამედ მოაქვთ სარგებელიც.
ჩვენს მაღაზიაში შეგიძლიათ იპოვოთ ნატურალური შაქრის შემცველი, ისეთი, როგორიცაა, აგავის სიროფი, ნეკერჩხლის სიროფი, ქოქოსის შაქარი, ინულინი, სტევია, ერითრიტოლი, ქსილიტოლი.