უჯრედისი – ყველაზე უხეში და მონელებისთვის ძნელად გადასახარში მცენარის ნაწილია. უჯრედისი არის მცენარეული ბოჭკოს წნული, რომლებისგან შედგება მწვანილის და კომბოსტოს ფოთლები, პარკოსნების, ხილის, ბოსტნეულის ქერქი, ასევე თესლების და მარცვლეულის ყვავილოვანი გარსი .
მიუხედავად იმისა, რომ კუჭ-ნაწლავი ვერ ითვისებს უჯრედისს, ნორმალური მონელების პროცესი მის გარეშე თითქმის წარმოუდგენელია. უჯრედისი ახდენს კუჭ-ნაწლავის, ნაღვლის სეკრეციის მოტორული ფუნქციების სტიმულირებას, კუჭ-ნაწლავის სასარგებლო მიკროფლორის ნორმალიზებას, ფეკალური მასების ფორმირებას, ეხმარება ორგანიზმიდან ქოლესტერინის გამოყვანას.
ცხოველური საკვები ძირითადად შედგება ცილებისგან და ცხიმებისგან, რომლებსაც ორგანიზმი ადვილად ითვისებს. ცხოველური საკვები არ შეიცავს უჯრედისს. «რა რის ამაში ასეთი საშინელი», – იფიქრებს ბევრი, შესაძლებელია თქვენც.
მცენარეულის საკვები კი შედგება ნახშირწყლებისგან, ცილებისგან და უჯრედისისგან.
ყოველდღიურად ჩვენს ორგანიზმში წარმოიქმნება ტოქსინების დიდი რაოდენობა, ნაწილს ვიღებთ საკვებიდან, სასმელიდან, ჰაერიდან და ჩვენი კანის ზედაპირიდან. სხვა ტოქსინები წარმოიქმნება ორგანიზმიდან, მაგალითად, მილიონობით მკვდარი უჯრედებისგან.
გასაგებია, რომ კუჭ-ნაწლავის რეგულარული გასუფთავება არის ჯანმრთელობის აუცილებელი პირობა. ზუსტად ამ პირობის შესასრულებლად ორგანიზმს სჭირდება უჯრედისი. უჯრედისით გამდიდრებული საკვების მთავარი მიზანი — არის ორგანიზმის გაწმენდა ტოქსინებისგან და შლაკებისგან.
არსებობს უჯრედისის ორი სახეობა: ხსნადი და არახსნადი
ხსნადი უჯრედისი არის ხილის რბილობილში, პარკოსნებში, ბარდაში, სტაფილოში, შვრიაში, სელის თესლებში. ხსნადი უჯრედისის გარკვეული სახეობები, მაგალითად, პექტინი, ანელებს შაქრის შეთვისებადობას, რომელსაც შეიცავს ჩვენი საკვები და ამგვარად ამცირებს დიაბეტის განვითარებას.
უხსნადი უჯრედისი არის უპირველეს ყოვლისა მწვანილში, ასევე ბოსტნეულის, ხილის და პარკოსნების ქერქში, თხილში, მარცვლეულის და თესლების ხეჭბში.
კუჭ-ნაწლავში უხსნადი უჯრედისი მიკროსკოპის ქვეშ ჰგავს ფოროვან ბოჭკოს, რომელიც მოგვაგონებს ღრუბელს, ის ტოქსინებს მყარად აკავებს, და უზრუნველყოფს ნარჩენების გამოყვანას ორგანიზმიდან მოსაქმების დროს.
საკვები ბოჭკო –«საკვები» ჩვენი კუჭ-ნაწლავის მიკროფლორისთვის, ეს არის სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანი ბაქტერიის საკვები გარემო – სიმბიოთიკური ბაქტერიის, ამ ბაქტერიის არსებობა მსხვილ ნაწლაში, თურმე, გავლენას ახდენს ჩვენი ორგანიზმის ფუნქციონირებაზე და ჯანმრთელობაზე.
როგორ უწყობს უჯრედისი ხელს გახდომას,
რაც სულ უფრო და უფრო გვესმის ექიმებისგან და დიეტოლოგებისგან??
•პირველი,როდესაც ჭამთ უჯრედისით მდიდარ პროდუქტებს, დიდხანს რჩებით მაძღრები. უჯრედისი სხვა საკვები ნივთიერებებისგან განსხვავებით უფრო დიდხანს რჩება ორგანიზმში, ამცირებს პროდუქტების გლიკემიურ ინდექსს, რაც იმას ნიშნავს, რომ თქვენ დიდხანს არ მოგინდებათ ჭამა .
•მეორე, ის ამცირებს ინსულინის დონეს — ჰორმონი, რომელიც აპეტიტს ასტიმულირებს.
•მესამე, უჯრედისით მდიდარი საკვების შეთვისებას და გადახარშვას უფრო ბევრი ენერგია სჭირება (კალორია).
•მეოთხე, დიეტები უჯრედისის მაღალი შემცველობით შეიცავენ ნაკლებ კალორიას და გეხმარებათ აკონტროლოთ წონა ბუნებრივი გზით.
უჯრედისის არ არსებობა ცხოველურ საკვებში აღნიშნულია თანამედროვე მედიცინით, როგორც
ჯანმრთელობისათვის ნეგატიური და საშიში მოვლენა .
უჯრედისი, რომელსაც შეიცავს მცენარეული საკვები, სიმბიოთიკური ბაქტერიების მეშვეობით უზრუნველყოფს მსხვილი ნაწლავის გაწმენდას ბუნებრივი გზით.
უჯრედისი – არის ჩვენი «მწმენდავი», მას გამოჰყავს შხამი და ტოქსინები ორგანიზმიდან .
რა გვემუქრება უჯრედისის დაბალი შემცველობის კვებისგან?
• შიმშილის უფრო ხშირი გრძნობით;
• შეკრულობით, ბუასილით;
• გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკით;
• ალერგიული რეაქციებით;
• ონკოლოგიური დაავდებების მაღალი რისკით ტოქსინების დაგროვების შედეგად.
ამგვარად, მცენარეული დიეტის მრავალფეროვნება არის ადამიანის ჯანმრთელობის შენარჩუნების აუცილებელი პირობა
დღეს დღეობით, ბევრი ქვეყნის დიეტოლოგები გვირჩევენ მივირთვათ უჯრედისის დიდი რაოდენობა.
ყოველდღიური რეკომენდირებული ნორმა შეადგენს 25-დან 30 გრამამდე.
სამწუხაროდ, უმრავლესობა ვერ იღებს 15 გრამსაც კი.
უჯრედისის დიდი რაოდენობის მიღების იდეალური ვარიანტია — მწვანე კოქტეილები.
სელის თესლები ძალიან მდიდარია უჯრედისით და შეადგენს 26% (14 % სხნადი უჯრედისი და 12 % — უხსნადი). მაგალითად, სელის თესლების 2 სუფრის კოვზი შეიცავს 6 გრამ უჯრედისს. დაამატეთ ის ფაფებში და სმუზიში.
უჯრედისის მოხმარების რჩევები და რეკომენდაციები:
– შეეცადეთ თანდათან გაზარდოთ უჯრედისის მოხმარება, სანამ რეკომენდირებულ დღიურ დოზამდე არ მიხვალთ. ორგანიზმს სჭირდება დრო, რომ მიეჩვიოს. ამასთან ერთად თანდათან გაზარდეთ წყლის მიღების რაოდენობაც.
– ხილი და ბოსტნეული ჭამეთ უმად ( რაც შეიძლება ხშირად ). ხანგრძლივი ხარშვის დროს ბოსტნეული კარგავს ნახევარზე მეტ უჯრედისს. ამგვარად, ჯობია მოთუშვა ან მსუბუქად შეწვა.
– ბოსტნეულის და ხილის გაფცქვნის დროს უჯრედისი არ ნადგურდება, მაგრამ ი უჯრედისის დიდი შემცველობაა;
• ხილის და ბოსტნეულის წვენები კარგავენ უჯრედისის უმეტეს ნაწილს რბილობილთან ერთად;
– დაიწყეთ დილა მწვანე სმუზით, ფაფით, რომელიც გამდიდრებულია უჯრედისით ( ასეთი ფაფის ერთი პორცია შეიცავს უჯრედისის 5 ან მეტ გრამს ).
– დაამატეთ ფაფაში ხილი, ამგვარად თქვენ გაზრდით უჯრედისის რაოდენობას 1-2 გრამით.
– თქვენს მაგიდაზე მუდამ უნდა იყოს პარკოსნები.
– არჩევანი სშეაჩერეთ მთელმარცვლეულებზე.
– ჭამეთ ხილი და ბოსტნეული ძირითადი საკვების მიღების შუალედებში. ხილი კი ჯობია არ ჭამოთ ეგრევე საჭმლის მიღების შემდეგ, რადგან ამან შეიძლება გამოიწვიოს მუცლის შებერილობა და მონელების პრობლემები.
ლიდერები მათ შორის არიან:
• ინულინი (89%)
• ფსილიუმი (უჯრედისის 83%)
• წიწიბურას დაფქული ჩენჩო (81.5%)
• ვაშლის ბოჭკო (55%)
• ჩიკორი (უჯრედისის 50%)
• ქატო (უჯრედისის 44%)
• ჩიას თესლები (35%)
• სელის თესლები (25-30%)
• გამშრალი ან ახალი ნუში (15%)
• მწვანე ბარდა (12%)
• ვაშლის პეკტინი (11%)
• ხორბალი (9,6%)
• მთელმარცვლეული პური (8,5%)
• პარკოსნები (7%)
• ქიშმიში (6,8%)
• ოსპი (3,8%)
• ახალი მწვანილი (3,8%)
• ახალი სტაფილო (3,1%)
• ბროკოლი (3%)
• კომბოსტო (2,9%)
• ვაშლი (2%)
• თეთრი ფქვილი (2%)
• კარტოფილი (2%)
• ბრინჯი (0,8%)
• გრეიპფრუტი (0,6%)
რეკომენდაცია ორგანიკა-სგან:
ვაშლის ბოჭკო ბიო 150გრ| Organic Apple Fibre 150 G Bio Planet
მრავალძარღვას ჩენჩო ბიო 100გრ| Plantago Husk Bio 100 G Bio Planet
https://organika.ge/product/bio-tsitsiburas-daphquli-chencho-400gr-ground-husk-buckwheat-bio-400-g-bio-planet/
ყავისფერი სელის თესლი ბიო 400გრ | Brown Flax Bio 400 G Bio Planet
ვაშლის ბოჭკო ბიო 150გრ| Organic Apple Fibre 150 G Bio Planet
https://organika.ge/product/bio-tsitsiburas-daphquli-chencho-400gr-ground-husk-buckwheat-bio-400-g-bio-planet/