ადამიანის იმუნომოდულატორული უჯრედების დაახლოებით 70% კუჭ-ნაწლავის ტრაქტშია. ეს ნიშნავს, რომ ორგანიზმის წინააღმდეგობა ინფექციების მიმართ პირდაპირ დამოკიდებულია ნაწლავის მიკროფლორასა და ნაწლავების ფუნქციის მდგომარეობაზე.
ძველ დროში, როდესაც ბალახი უფრო მწვანე, ჰაერი უფრო „გემრიელი“ იყო და საკვები უფრო ჯანმრთელი იყო, ნაწლავის მიკროფლორა თავად აწესრიგებდა მის ბალანსს, ხელს უწყობდა სხეულის იმუნურ ძალებს. მაგრამ პროგრესი დადგა და იმუნიტეტი ჩამოიშალა.
რა ანგრევს ჯანმრთელ მიკროფლორას:
❎ რაფინირებული შაქარი, ხელოვნური დამატკბობლები;
❎ ხელოვნური დანამატები, რომლებიც ჭარბობს დამუშავებულ პროდუქტებში;
❎ გლუტენი და თეთრი რაფინირებული ფქვილის პური;
❎ ჰერბიციდები / პესტიციდები, რომლებიც გამოიყენება მცენარეული პროდუქტების მოსაშენებლად;
❎ ანტიბიოტიკები (რძის პროდუქტები / ცხოველებს აძლევენ და მათგან ხვდება რძეში);
❎ ანტიბაქტერიული საპონი (ტრიკლოსანი)
❎ ზოგიერთი მედიკამენტი
❎ ქლორირებული / ფლუორირებული წყალი
❎ სტრესი
ნაწლავური გაუმართაობის სიმპტომები შეიძლება იყოს არა მხოლოდ ყაბზობა, მეტეორიზმი ან გაუთავებელი გაციება. როდესაც კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი ვერ უმკლავდება პათოგენების განეიტრალებას და ნაწლავის ლორწოვანი გარსის კედლები ნებადართული ხდება, მაშინ პათოგენური მიკრობები შეიწოვება სისხლში, მათ გასანეიტრალებლად ღვიძლი იძულებულია გაორმაგებული რეჟიმით მუშაობდეს. მიკროფლორის სრული ფუნქციონირების დარღვევები ხშირად ვლინდება, როგორც საკვების მიმართ ალერგია, ეგზემა, გამონაყარი, რომელთაგან შეუძლებელია თავის დაღწევა, ჰერპესი, კანდიდოზი (რძიანა), სახსრების დაავადებები.
ერთ-ერთი ამ პრობლემის აღმოჩენის შემდეგ, ბევრი ადამიანი ზის მალამოებზე და მედიკამენტებზე, ებრძვის სიმპტომებს, მაგრამ არა ძირეულ მიზეზს. თუმცა არსებობს მნიშვნელოვანი შანსი, რომ სიტუაცია მოგვარდეს მხოლოდ კვების რეგულირებით.
დასუსტებული ნაწლავის მიკროფლორის მხარდასაჭერად უმარტივესი გზაა მასში ახალი ”მოიჯარეების” ჩასახლება – სასარგებლო პრობიოტიკური ბაქტერიებით, რომლებიც გვხვდება კომბოსტოს მწნილში, კიმჩში, ტემპეში, მისო შიროში, კომბუჩაში, ვაშლის ძმარში, ასევე მაღალხარისხიან ფერმენტირებულ რძის პროდუქტებში (იოგურტი, მაწონი). სიფრთხილით მოეკიდეთ მაღაზიაში შეძენილ რძის პროდუქტებს. უპირატესობა მიანიჭეთ სახლში დამზადებულ იოგურტებს და მაწონს, მხოლოდ იმ ძროხის რძით დამზადებული, რომელიც მინდორში გაყავთ საძოვარძე.
მიზანშეწონილია მივიღოთ სპეციალურად შემუშავებული დიეტური დანამატები. მათი არჩევისას სერიოზული დამოკიდებულება უნდა გვქონდეს, გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან და უპირატესობა მიანიჭეთ ბადებს, რომელთაც ყველაზე დიდი რაოდენობის შტამებით გამოირჩევიან. უნდა გვახსოვდეს, რომ პრობიოტიკების ეფექტურობა პირდაპირ დამოკიდებულია მათ შემადგენლობაში შემავალი შტამების რაოდენობაზე: პრეპარატში რაც მეტი ბაქტერიული შტამია, მით უფრო მაღალია მისი ეფექტურობა
აღსანიშნავია, რომ პრობიოტიკები შეიძლება კარგად მოგემსახუროთ, მაშინაც კი, თუ უკვე ავად ხართ და ექიმმა ანტიბიოტიკები გამოგიწერათ.
მნიშვნელოვანია არა მხოლოდ ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების კოლონიზაცია, არამედ მათი შენახვა (კვება). იმისთვის, რომ საჭირო ბაქტერიებმა თავი იგრძნონ როგორც საკუთარ სახლში, დიეტოლოგი სპეციალისტები გვირჩევენ, დიეტაში შეიტანოთ პრებიოტიკები – საკვები პრობიოტიკური ბაქტერიებისთვის, კერძოდ, ბოჭკო მწვანილიდან, კენკროვანებიდან, ბოსტნეულიდან და ხილიდან, პარკოსნებიდან, თხილიდან. ბოჭკო სხეულში არ შეიწოვება, მაგრამ ქმნის საკვებ ნივთიერებას მეგობარი ბაქტერიების შენარჩუნებისა და ზრდისთვის.
დაწვრილებითი ინფორმაცია სხეულში ბოჭკოს როლზე, ასევე მათი მოხმარების ნორმებზე, ამ სტატიაში:
https://organika.ge/2017/01/12/fiber/
ჩვენ შეგვიძლია გირჩიოთ შემდეგი ბუნებრივი პრებიოტიკები:
- ინულინი
- პექტინი
- ფსილიუმი (მრავალძარღვას ჩენჩო)
- ვარდკაჭაჭა
- ჩიას თესლები
- დაფქული სელის თესლი
ყოველდღიურად დაკავდით თქვენი ჯანმრთელობის შენარჩუნებით. წაიკითხეთ. შეიტყვეთ სიახლეები. იყავით ჯანმრთელი!
ჩიკორი (ვარდკაჭაჭა ფესვები) ალტერტიულ ყავის სასმელი| Chicory, 200G