#superfood, RECIPE / რეცეპტები

ასაის კენკრის სმუზი. Acai bowl-ის რეცეპტი

გოჯი კენკრას და ჩიას თესლს  ცვლის ასაის კენკრა, რომელსაც დიეტოლოგები უწოდებენ ნამდვილ სუპერ საკვებს. რა არის ეს, რატომ ასე უცებ გაგიჟდა ყველა – ყველაფერზე  ვსაუბრობთ როგოს მიხედვით.

Acai bowls არაჩვეულებრივად ლამაზი მეწამული სმუზია, საოცარი გემოთი და მაქსიმალური სარგებელით.

Acai Bowl რეცეპტი ძალიან მარტივია:

რეცეპტი აღმაშფოთებლად მარტივია. თქვენ დაგჭირდებათ:

  • • ბანანი – 1 ც.
  • • ახალი ან გაყინული კენკრა – 1 ჭიქა
  • • მცენარეული რძე – 150 მლ
  • • ასაის ფხვნილი ან ასაის პიურე – 1 ს.კ.
  • • აგავას ან ნეკერჩხლის სიროფი – სურვილისამებრ
  • • ხილი, კენკრა, თხილი, გრანოლა – დეკორაციისთვის

ბლენდერში ათქვიფეთ ბანანი, ერთი ჭიქა ახალი კენკრა, მცენარეული რძე და ასაის ფხვნილი. მიღებულ პიურეს ჩვენ ღრმა ჭურჭელში ვანაწილებთ. დაამშვენეთ გრანოლა, თქვენი საყვარელი ხილით, თხილით ან კენკრით. სურვილისამებრ დაამატეთ თაფლი ან სიროფი.


ასაიას კენკრის ფხვნილი/ Acai Berry, 100 G

ასაი ბრაზილიაში იზრდება ხეებზე, ხოლო კენკრა ტოტებზე მტევანებად, ყურძნის მსგავსად.

ასაის გემო ორაზროვანია, ამიტომ ზუსტად ვერავინ განსაზღვრავს, თუ რას გავს. ვიღაც ამბობს, რომ ჟოლოს გავს, ვიღაც თხილს გრძნობს, ვიღაცას კი ნაყოფს შოკოლადის  გემოს აძლევს. ჩვენებები მხოლოდ ერთ რამეში თანხმდება: აბსოლუტურად ყველა ამბობს, რომ ასაის კენკრა ძალიან გემრიელია. და კენკრა – სხვათა შორის, დაუყოვნებლივ უნდა მივირთვათ, პირდაპირი გაგებით ერთ დღეში, მას შემდეგ ის კარგავს სასარგებლო თვისებებს.

ასაის კენკრა წარმოადგენს ამინომჟავების და ცხიმოვანი მჟავების წყაროს, მათი რაოდენობა რამოდენიმე კენკრაში აღემატება რამდენიმე ხილის რაოდენობას. ბრაზილიაში, საიდანაც ასაი მოდის, მას “სილამაზის კენკრას” უწოდებენ, რადგან ეს მუქი ხილი ზრდის ენერგიას და იმუნიტეტს და აჩქარებს მეტაბოლიზმს. ეს, თავის მხრივ, დაუყოვნებლივ აისახება გარეგნობაზე,  თმისა და ფრჩხილების მდგომარეობაზე.

გარდა ამისა, ასაი მათში ანტიოქსიდანტების შემცველობის რეკორდსმენია და ასევე ხელს უწყობს სიმსუქნის წინააღმდეგ ბრძოლას: ის შესანიშნავად  აჯერებს სხეულს,  მაგრამ ამავე დროს, მიეკუთვნება დაბალკალორიული საკვების ჯგუფს. ასაის კენკრის მიღება სასარგებლოა დიაბეტით დაავადებულთათვის, რადგან სისხლში შაქრის დონის ნორმალიზებას ახდენს. მეცნიერებმა ასევე დაადასტურეს, რომ რეგულარული მოხმარებით, ასაი აფერხებს ორგანიზმში დაბერების პროცესს.

რადგან  კენკრა სწრაფად ფუჭდება,  მათი გამოყენების საუკეთესო გზა, რომელიც ჩვენამდე  მოდის –  არის ლიოფილიზაცია, რომელშიც ვიტამინების 99% დაცულია, ან მყისიერი თერმული დამუშავება მაღალი ტემპერატურით.

 

 


ასაიას კენკრა (Acai berry) მბზინვარე პატარა შავი ნაყოფები, რომლებიც მწიფდებიან წელიწადში ორჯერ მაღალ პალმებზე. ბრაზილიელებისთვის ასაია კენკრა არის განუყოფელი და ყოველდღიური კვების რაციონის ნაწილი, ისინი ამატებენ ამ კენკრის ფხვნილს ბრინჯში, პურში, რძეში. თვითონ კენკრა გამოიყენება კოქტეილების, ნაყინის და სხვა დესერტების დამზადებისთვის.

ასაიას კენკრის ფხვნილი არის ძალიან კონცენტრირებული, ამიტომ შედეგის მიღწევისათვის დაგჭირდებათ ძალიან ცოტა, მხოლოდ 1-2 ჩაის კოვზის მიღება დღეში.

რითი იზიდავს ეს პატარა კენკრა ბრაზილიელებს? ასაია შეიცავს კალიუმს, სპილენძს, მაგნიუმს, B ჯგუფის ვიტამინებს,  С, А, D и Е ვიტამინებს, უჯრედისს, ომეგა-3 ცხიმმჟავებს, ფიტოსტერინებს, უჯერ ცხიმებს. ბევრ ნივთიერებას, რომელსაც შეიცავს ასაიას კენკრა, აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები, რომლებიც კრავენ მავნე თავისუფალ რადიკალებს ჩვენს ორგანიზმში. შავი ნაყოფები შეიცავენ უფრო მეტ ანტიოქსიდანტებს, ვიდრე წითელი ღვინო, გრეიპფრუტი და მოცვიც კი!

წარმოება:

ასაიას კენკრა იზრდება პალმებზე, რომელიც ცნობილია როგორც ასაია, ევტერპე ან კომბოსტოს პალმა, ამაზონის მდინარის აუზთან. ისინი იზრდებიან დიდი კონებით პალმების კენწეროზე, ძლიან სასიამოვნო გემო აქვთ, რომელიც წააგავს მოცვის ან შავნაყოფა ცირცველის გემოს. ასაიას მომწიფებულ ნაყოფებს ცივად აშრობენ (ლიოფილიზაცია ან სუბლიმაცია)  და წვრილად ფქვავენ. ეს პროცესი გარანტირებს, რომ ყველა ვიტამინი, მინერალი, ფერმენტი შეინახება და მოვა თქვენამდე პირველად აქტიურ ფორმაში.

ასაიას ფხვნილის თვისებები:

ასაიას კენკრის ფხვნილი – საოცარი საკვები დანამატია, რომელიც წარმოადგენს ენერგიის ძლიერ წყაროს.

  • ამაღლებს იმუნიტეტს
  • ხელს უწყობს მონელებას
  • წმენდს ორგანიზმს შლაკებისგან და ტოქსინებისგან
  • აუმჯობესებს ძილს
  • აუმჯობესებს კანის, თმების და მხედველობის მდგომარეობას
  • აახალგაზრდავებს ორგანიზმს.

რეკომენდირებული მოხმარება

დაახლოებით 5 გრ დღეში (ჩაის კოვზი). რეკომედირებულია, როგორც დანამატი ხილის კოქტეილებში, წვენებში, სალათებში, იოგურტებში და სხვა დესერტებში.