#healthyliving, RECIPE / რეცეპტები, ნახშირწყლები

ერითრიტოლი – ნახშირწყლებისგან თავისუფალი შაქარი

ერითრიტოლი არის ნახშირწყლებისგან თავისუფალი შაქარი შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის, რომელიც გავლენას არ ახდენს გლიკემიურ ინდექსზე.

შესაძლოა,  ამის შესახებ არც იცოდეთ. რატომ „შესაძლოა“ ? ფაქტია, რომ ენდოკრინოლოგებთან კონსულტაციის შედეგად, ყველამ არ იცოდა ამ შაქრის შემცვლელის შესახებ, ამიტომ მოკლედ მოგახსენებთ.

შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულებს არ ურჩევენ ფრუქტოზას, რადგან  ის არსებითად არა შაქრის შემცვლელი, არამედ ერთ-ერთი ბუნებრივი შაქარია. ისინი მოგიწოდებთ ფრთხილად იყოთ მალტიტოლთან, რადგან მას აქვს შემაფერხებელი ეფექტი.

დამტკიცებულია, რომ არც დიაბეტით დაავადებულებში და არც ჯანმრთელ ადამიანებში ერითრიტოლი არ იწვევს გვერდით მოვლენებს და არ მოქმედებს გლიკემიურ მაჩვენებელზე, სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ: ის არ ზრდის შაქარს. ამავე დროს, მას  საკმაოდ ტკბილი გემო აქვს,  სხვა  გემოების  გარეშე.

ერითრიტოლი, როგორც საკვები დანამატი, დამტკიცებულია ევროკავშირის სამედიცინო საზოგადოების მიერ, ასევე დამტკიცებულია FDA– ს მიერ, თუმცა ისინი  აფასებენ მის კალორიულობას ოდნავ განსხვავებულად: FDA ანიჭებს 0,2 / გრამს, ევროკავშირი – 0.

ერითრიტოლი ითვლება არა მხოლოდ როგორც უსაფრთხო შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის, არამედ როგორც არაკალორიული შაქარიც: მათთვის, ვინც ფიგურას ყურადღებას აქცევს,  დაკავებულია  სპორტით  და ასევე იდეალურია კეტო დიეტის დროს.


 

ერითრიტოლი არის ბუნებრივი შაქრის შემცვლელი, რომელიც მიეკუთვნება შაქრის ალკოჰოლის კლასს.

ერითრიტოლის კალორიული შემცველობა ტოლია შაქრის სუფრის კოვზის  კალორიული შემცველობის მხოლოდ 6%-ს. უფრო მეტიც, მისი სიტკბო საქაროზის სიტკბოს 70% -ს შეადგენს.

ადამიანს არ აქვს ერითრიტოლის შემცველი ფერმენტები. ამიტომ, ეს ნაერთი სხეულში გადის უცვლელი ფორმით, შაქრის მავნე ზემოქმედების გარეშე.

არ ზრდის სისხლში შაქარს  და ასევე არ ზრდის ინსულინის გამოყოფას.

რაც ძალზე მნიშვნელოვანია დიაბეტით დაავადებულ  პაციენტებში და ადამიანებში, რომლებსაც აქვთ პრედიაბეტური მდგომარეობა. ეს დამატკბობელი  მისაღებია  კეტო დიეტაზე  მყოფი ადამიანებისთვის და ყველასთვის, ვისაც სურს შეამციროს შაქარზე დამოკიდებულება.

არ ზრდის ცუდ ქოლესტერინს და ტრიგლიცერიდებს.

აღმოჩნდა, რომ  ერითრიტის მოხმარება არ ნიშნავს ადამიანის სისხლში დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების, ტრიგლიცერიდების და სხვა ბიომარკერების მომატებას,რომლითაც შეგიძლიათ ათეროსკლეროზის განვითარების რისკის დადგენა და რომლებიც მნიშვნელოვნად ზრდის მათ კონცენტრაციას შაქრის, ფრუქტოზისა და ზოგიერთი სხვა დამატკბობლის გავლენის ქვეშ.

არ აზიანებს კბილებს.

როდესაც შაქარი ხვდება პირში, ის კვებავს პათოგენურ ბაქტერიებს, რომლებიც პირის ღრუში ცხოვრობენ და ანადგურებენ კბილებს. ერითრიტოლს, ეს ბაქტერიები არ შთანთქავენ და, შესაბამისად, მასზე არ მრავლდებიან.

არ ანადგურებს ნაწლავის მიკროფლორას.

ზოგიერთი შაქრის შემცვლელი, მსხვილ ნაწლავში  მოხვედრისას, არღვევს მის მიკროფლორას.

ერითრიტის 90% არ აღწევს მსხვილ ნაწლავში, ანუ მას არ აქვს უნარი ჩაერიოს ბაქტერიულ მიკროფლორაში.ეს დამატკბობელი  უკვე წვრილი ნაწლავიდან  შეიწოვება სისხლში, შემდეგ კი გამოიყოფა თირკმელებით.

 

 

ერითრიტოლი 1კგ – Batom | Erythritol 1 Kg – Batom

ერითრიტოლი/ Erythritol 500 G – Batom

როგორ ჩნდება 2 ტიპის დიაბეტი

ინსულინი – ზედმეტი წონის მთავარი დამნაშავეა? რა გიშლით ხელს გახდომაში? ნაწილი 1