#healthyliving

როგორ ავიმაღლოთ ჟანგბადის % ორგანიზმში?

75 წლის წინ ოტტო უორბურგმა მიიღო ნობელის პრიემია გამოავლენისთვის, რომ კიბოს იწვევს უჯრედების სუნთქვის დაქვეითება, როდესაც უჯრედებს ჟანგბადის ნაკლებობა აქვთ. უორბურგის თქმით, უჯრდების სუნთვის დაქვეიტება იწვევს ფერმენტაციას, რის შედეგადაც უჯრედის დონეზე pH (მჟავიანობის) შემცირება ხდება. ოტტო უორბურგმა აჩვენა, რომ კიბო ყვავის მჟავიანობის პირობებში. სხვა სიტყვებით, კიბოს ძირითადი მიზეზი — ადამიანის ორგანიზმის დამჟავებაა.

hqdefault

მან აღმოაჩინა, რომ არცერთ ვირუსს, ბაქტერიებს ან სოკოს არ შეუძლია ცხოვრება ჟანგბადის საკმარისი ოდენობისას. ეს ნიშნავს, რომ ყველა დაავადების გამომწვევი აგენტი ცხოვრობს იმ ორგანიზმში, რომელსაც ცუდად მიეწოდება О2. უმეტესობას წლების განმავლობაში აწუხებს О2 მუდმივი უკმარისობა : ცოტა მოძრაობა +საკვები, რომელიც აქვეითებს სისხლის рН.

საკვები — არ არის ერთადერთი ფაქტორი, რომელიც მოქმედებს рН-ბალანსზე. ნებისმიერ სტრესს შეუძლია დაამჟაოს ჩვენი ორგანიზმი, ამავე დროს დამამშვიდებელმა და დასასვენელმა საქმიანობამ შეიძლება ორგანიზმში ტუტოვანი ბალანსი აამაღლოს .

წლების განმავლობაში  ორჯერ(!) ნობელის ლაურეატის აღმოჩენამ  სამეცნიერო მსოფლიოში გამოიწვია დაპირისპირება. და ცოტა ხნის წინ Boston College и Washington University School of Medicine მკვლევარებმა მიიღეს ახალი მტკიცებულებები ოტტო უორბურგის თეორიის მხარდასაჭერად. ჩვენ მხოლოდ ის გვრჩება, რომ გამოვიყენოთ ეს ინფორმაცია ჩვენსა და ჩვენი ახლობლების სასიკეთოდ.

ჟანგბადის % ამაღლება  ორგანიზმში მარტივია:

1. რაც შეიძლება ხშირად/დიდხანს ბუნებაში ყოფნა. ძილი სუფთა ჰაერზე.

2. მეტი ფიზიკური აქტივობა.

3. საკვები, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის рН ნორმალიზებას – უმი მცენარეული პროდუქტები, ბოსტნეულის წვენები, მწვანე კოქტეილები.

4. რაციონში პროდუქტების შემცირება, რომელიც ანაცვლებს სისხლის рН მჟავე მხარეზე: ხორცი, რძის ნაწარმი, ფქვილის ნაწარმი და ტკბილეულის ყველა სახეობა.

მოკლედ, არაფერი ახალი 🙂

აღსანიშნავია, რომ ყველაზე ეფექტური ბუნებრივი მინერალი, რომელიც ეხმარე სისხლის рН შენარჩუნებას, არის კალციუმი. მაგრამ ის ყველაზე რთულად შეთვისებადი მინერალია. და ყოველ მეორეს მისი დეფიციტი აქვს. კალციუმი ითვისება ორგანიზმით მხოლოდ მაგნიუმთან ერთად 1:2 თანაფარდობით (+ ორგანიზმში D ვიტამინის საკმაო ოდენობისას და ნაღვლმდენის კარგი აქტივობისას).

მწვანილის ჭამა არის საუკეთესო საშუალება ორგანიზმში მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის აღსადგენად.

მწვანე ფოთლებში არის Mg и Ca იდეალური თანაფარდობა იონურ ფორმაში. ჭამეთ რაც შეიძლება მეტი მწვანილი/მწვანე წვენები/სმუზი, სალათში დაამატეთ სეზამის სოუსი/ტაქინი, ფაფებში – დაფქვილი სელი/ნუში.

იყავით ჯანმრთელები!

 

SUPERFOOD: სქვალენს ხშირად მოიხსენიებენ, როგორც „ჟანგბადის ვიტამინს“ ჟანგბადის გათავისუფლების უნარის გამო, ხოლო ჟანგბადის ნაკლებობა ორგანიზმში იწვევს ნაადრევ დაბერებას და სიმსივნის განვითრებას.

ამარანტი / amaranth, 500g

მჟავა-ტუტოვანი ბალანსი — იდეალური წონის და კარგი ჯანმრთელობის გზა

მწვანილი = სიცოცხლე!